Universiteit Antwerpen - Personeelsver.

Home > Universiteit Antwerpen-Varia > Feesten op de Universiteit Anwerpen > 2012 > 29 maart 2012: Eredoctoraten

29 maart 2012: Eredoctoraten

Van de UA-website:
Op donderdag 29 maart 2012 reikt de Universiteit Antwerpen haar eredoctoraten uit. De universiteit krijgt er vijf eredoctores bij. Een overzichtje:

Wetenschappelijke eredoctoraten:

Voor zijn buitengewone wetenschappelijke carrière wordt de Belgische wiskundige Luc Devroye beloond met een eredoctoraat van de Faculteit Wetenschappen. Hij leverde briljante bijdragen op het vlak van de generatie van willekeurige getallen, de statistiek, de patroonherkenning en de analyse van algoritmen en datastructuren. Hij is sinds 1977 professor aan de School of Computer Science aan de McGill University in Montreal in Canada.


De Amerikaan Peter J. Katzenstein krijgt een eredoctoraat van de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen. Hij is verbonden aan de Cornell University als Walter S. Carpenter, Jr. Professor of International Studies. Katzenstein verrichtte baanbrekend werk op het vlak van de internationale politieke economie, de internationale betrekkingen en de wereldpolitiek. Een goed wederzijds begrip van binnenlandse en buitenlandse politiek acht hij daarbij cruciaal.


De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte geeft een eredoctoraat aan de Amerikaanse theoloog en historicus Bernard McGinn. Hij was professor aan de Universiteit van Chicago, waar hij sinds 1993 de Naomi Shenstone Donnelley-leerstoel bekleedde. McGinn wordt algemeen beschouwd als een van de meest vooraanstaande onderzoekers van mystiek in de westerse christelijke traditie. Hij heeft daarbij het begrip ‘mystiek’ definitief losgerukt van de romantische voorstellingen die er over bestaan.Het eredoctoraat van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen gaat naar de Duitser Harald zur Hausen. Hij ontdekte dat het papillomavirus de virale oorzaak van baarmoederhalskanker is en speelde zo een belangrijke rol in de bestrijding van de ziekte. In 2008 ontving hij de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn ontdekking.


Eredoctoraat voor algemene verdiensten:
De Italiaanse Belg Franco Dragone krijgt een eredoctoraat voor algemene verdiensten. Dragone maakt al jaren naam en faam met tot de verbeelding sprekende theaterproducties. Hij is bekend als de bezieler van Cirque du Soleil en bevestigde die reputatie met zijn eigen Franco Dragone Entertainment Group. Zijn zoektocht naar vernieuwing en zin voor ondernemerschap maken van hem een waardige internationale ambassadeur van de Belgische cultuursector.

Slideshow
Use '←' and '→' keys to go next and previous


powered by Fotki