Universiteit Antwerpen - Personeelsver.

Home > 2013 > 5 augustus : Art Deco zwembad Veldstraat (Vol…

5 augustus : Art Deco zwembad Veldstraat (Volzet)

Neen we gaan niet samen zwemmen! Het unieke zwembad uit 1933 in de Veldstraat heeft ook aan niet-zwemmers wat te bieden.
In 1929 besloot de stad een zwembad te bouwen in het noorden van Antwerpen. Het werd een combinatie van technisch vernuft en strenge maar erg mooie art-decostijl. De Antwerpse stadsingenieur Joseph Algoet (1889-1952) zette een technologisch meesterwerk neer. De natuurlijke luchtventilatie, aanvoer verse lucht en afvoer van met vocht verzadigde lucht, was innovatief in die tijd. Het art-deco-ontwerp van stadsbouwmeester Emiel van Averbeke (1876-1946) zorgde voor een unieke architecturale parel waar vele generaties Antwerpenaren zwemplezier zouden beleven.
Door het onderhoud van het verouderende zwembad en de strenge Vlarem-wet dreigde het te moeten sluiten. Op vraag van Antwerpen Averechts in 1997 kreeg het echter het statuut van landelijk erkend monument en kon aan renovatie begonnen worden. In afwachting daarvan sloot het in 2005. In 2009 herrees het als een feniks uit haar as en kreeg Antwerpen Noord niet alleen terug een zwembad maar tevens een prachtig monument: De Veldstraat!
Voor of na het bezoek aan het zwembad maken we ook nog een wandeling in de buurt van deze voor vele mensen onbekende dus onbeminde buurt.
Waar: Veldstraat 83, 2060 Antwerpen

This album is empty

powered by Fotki