Universiteit Antwerpen - Personeelsver.

Home > 2013 > 26 oktober 2013 : BEZOEK AAN DE TENTOONSTELLI…

26 oktober 2013 : BEZOEK AAN DE TENTOONSTELLING “VROUWEN MET STIJL“ IN KASTEEL D’ URSEL

In het Kasteel d‟ Ursel in Hingene loopt vanaf 22 september 2013 een unieke tentoonstelling, “Vrouwen met Stijl“. Het is het werk van vier adellijke amateurschilderessen. Ze waren even getalenteerd als menig professioneel, waardoor ze ook opgeleid werden, maar beoefenden hun kunst louter uit liefhebberij. Een vrouw van adel had immers geen baan!
Het betreft de centrale figuur, Antonine de Mun, hertogin d‟ Ursel, haar grootmoeder Emilie, haar moeder Pauline en haar dochter Henriette, Riri genoemd. Samen omvatten ze de periode van Napoleon tot na de Eerste Wereldoorlog.
Tientallen aquarellen, tekeningen en olieverfschilderijen van hen bleven bewaard in adellijke privéverzamelingen. Nu worden ze voor het eerst samen gebracht.
De “penseelprinsessen” zochten hun modellen vooral in de familiekring, iedereen kwam aan bod, ook de bedienden waren dikwijls gewillig slachtoffer.
Blikvangers zijn o.m.de tekenalbums van Antonine de Mun, die gedurende jaren het dagelijks leven van haar kinderen documenteerde, het lijken wel foto‟s. Een pronkstuk is ook het kamerscherm waarop de belangrijkste plekken in het leven van Antonine de Mun te zien zijn, geschilderd door haarzelf, haar echtgenoot en haar dochter Riri. Het campagnebeeld van de tentoonstelling is “Een dame op een chaise-longue” geschilderd door Riri in 1901.
Daar de tentoonstelling opgesteld staat doorheen heel het gerestaureerde kasteel krijg je daardoor ook een schitterende rondleiding in de sfeervolle kelders, de prestigieuze ontvangstruimten en de voormalige slaapkamers op de 2 verdiepingen. Zo maak je kennis met een prachtig staaltje interieurgeschiedenis uit de 18de en 19de eeuw. Tevens leer je alles over het gerestaureerde kasteel en zijn bewoners, de grote gebeurtenissen uit de geschiedenis en evenzeer de “petite histoire” van alledag. Na de rondleiding kan je in de spiegelzaal genieten van een “afsluiter in stijl”, een afternoon tea. Waan je even van adel en laat je verwennen. Men serveert je scones, hartige sandwiches, koekjes, cupcakes en de fijnste theesoorten.

This album is empty

powered by Fotki