Universiteit Antwerpen - Personeelsver.

Home > 2013
       

2013

 
21 december 2013 : TENTOONSTELLING HENRI VAN DE VELDE
Dec 21, 2013

Het is voor de eerste maal en dat ter gelegenheid van de honderdvijftigste geboortedag, een grote retrospectieve tentoonstelling gewijd wordt aan Henry van de Velde.
In onze moderne terminologie zouden we Henry van de Velde een multitasking kunstenaar kunnen noemen: zijn veelzijdig oeuvre omvatte schilderkunst, grafiek, typografie, meubel- en interieurontwerp, architectuur, het ontwerpen van textiel-, wand- en meubelstoffen, serviezen, luchters , enz.
Je leert er Henry van de Velde kennen als een schilder op zoek naar een schilderstijl: zijn natuurstudies in Kalmthout, de invloed van het impressionisme van Manet, de school van Barbizon, het pointillisme van Theo Van Rysselberghe, het modernisme, enz. De schilderkunst kon hem minder en minder overtuigen en hij zocht andere kunstvormen op.
Hij ontdekt de Arts & Crafts-beweging en de kunstambachten en begon zich volledig toe te leggen op de toegepaste kunsten. Zijn latere echtgenote Maria Sèthe, een begaafde pianiste, speelde hierbij een doorslaggevende rol.
7
Hij werd een autoriteit in de stilistische vernieuwing van de toegepaste kunsten en vooral in Duitsland werd hij een rijzende ster.
In de tentoonstelling kan je op een zeer overzichtelijke wijze de evolutie van zijn invloed op de

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
13 decemer 2013 : DORTMUND EN DE KERSTMARKT
Dec 13, 2013

Vanaf medio november wordt Dortmund omgetoverd in een feestelijk kerstdorp. De kerstmarkt bestaat uit maar liefst 300 kraampjes en is dan ook één van de grootste kerstmarkten van Duitsland.
In het centrum omringen de kraampjes een 45 meter hoge kerstboom. Deze mega grote kerstboom bestaat uit maar liefst 1700 fijnsparren die worden opgebouwd tot één geheel. Met zijn 40.000 lichtjes en op de top een prachtige engel is hij tevens ook de grootste kerstboom van Westfalen.
Twinkelende lichtjes, romantische kerstmuziek niets voor jou? Dortmund is ook een prachtige stad met heel veel bezienswaardigheden, musea en theaters.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
11 december 2013 : MANDJE VLECHTEN OF ALTERNATIEF VOOR KERSTBOOM VLECHTEN
Dec 11, 2013

Na het grote succes van vorig jaar zal Ann Vrancken ons inwijden in de knepen van het mandenvlechten. Na haar deskundige uitleg gaat ieder zelf aan de slag en keert rond 22 u naar huis met een zelf gevlochten mandje of een alternatief voor een kerstboom. Ann heeft de microbe en passie voor het mandenvlechten opgedaan in Denemarken waar zij les volgde en sindsdien geeft zij in België workshops voor het vlechten van verschillende soorten manden.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
17 november 2013 : Lazy Sunday wandeling in de Kesselse heide
Nov 17, 2013

Een wandeling van ongeveer 10 km afgewisseld met een lekker ontbijtbuffet en een drankje in een stemmig café na de wandeling. Dit zijn de ingrediënten voor een luie, ontspannen zondag met vrienden, collega‟s of familie.
We wandelen eerst een stukje langs de Nete naar café De Beemden waar we worden onthaald met een heerlijk ontbijtbuffet. Daarna wandelen we verder langs de Kesselse heide en het Fort van Kessel. Het decor waarin je stapt, heeft een hoog Pallietergehalte: de ontelbare bochten van de Nete, weidse panorama‟s, beemden, …Op de Kesselse Heide ontdek je het Kempense landschap van vroeger : een mix van struikheidevlakten, naald-en loofbos, zandige vlakten en vennen.
We eindigen onze wandeling in café “Badhuis” aan het Sas van Emblem. Hier sluiten we af met een drankje aangeboden door de Personeelsvereniging.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
16 november 2013 : BEZOEK AAN HET MUSEUM VAN DE NATIONALE BANK VAN BELGIË IN BRUSSEL
Nov 16, 2013

Het museum van de Nationale Bank biedt een unieke voorstelling over geld: zijn geschiedenis, zijn rol in de economie, zijn verschillende vormen, vervalsingen, zijn toekomst, zijn culturele en internationale dimensies, enz. Geld is een bevoorrechte getuige van onze tijd, conflicten en economische crisissen, periodes van vrede en voorspoed. De Nationale Bank vertelt de geschiedenis van geld, van hier en elders, van gisteren tot vandaag. Het geld dat we vastnemen, het geld dat we niet zien, in steen en in zout, in metaal of in papier, giraal of elektronisch.
Kom o.l.v. een gids alle aspecten van het geld ontdekken, de taken en activiteiten van de Nationale Bank in het Europees kader en dat doorheen de historische zalen van de Nationale Bank.
De verzamelingen werden uitgebouwd vanaf 1950 en ze omvatten naast betaalmiddelen, penningen, schilderijen en prenten, boeken en archieven ook een reeks zeer interessante en historisch waardevolle voorwerpen en machines.
Het gebouw waarin het museum huist werd destijds als bankgebouw ontworpen door de architecten Hendrik Beyaert (1823-1894, belangrijk figuur van de Belgische eclectische architectuur) en Wynand Janssens (1827-1913). Er werd aan begonnen in 1860 en in 1865 trokken de eerste diensten erheen. Pas in 1874 was alles klaar maar bleek het gebouw reeds te klein en werd uitgebreid. Begin 20ste eeuw kreeg het gebouw een nieuwe vleugel. Ondertussen vinden de activiteiten van de Bank elders plaats en vond het museum een plek in dit mooie gebouw.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
16 november 2013 : Voordracht door het fietsduo Nicole en Ingrid
Nov 16, 2013

Voor diegenen die er verleden jaar bij waren, weten dat Nicole en Ingrid garant staan voor een ontspannende en plezierige avond.
In november kunt u genieten van het tweede deel van hun diareportage : van Pakistan – doorheen Azië – tot Siberië. Nicole en Ingrid gaan resoluut ongemotoriseerd door Azië tot in het ondoorgrondelijke Siberië. Onderweg kruisen brutale rebellen hun pad, bezwijken ze bijna aan hoogteziekte, sluipen ze illegaal de grens over. Om landmijnen te ontwijken duwen ze met grote stokken een bamboetrein vooruit… Dit en nog veel meer reisverhalen zullen met veel enthousiasme verteld worden door dit avontuurlijke fietsduo.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
16 november 2013 : VOETEN VERWENNAMIDDAG
Nov 16, 2013

Per twee besteden we de hele tijd aandacht aan onze voeten. We verkennen ze via meditatie, met water en tenslotte met olie. Net zoals bij de Initiatie Nek-hoofd-schoudermassage worden we begeleid door Veerle Bervoets. Veerle is al jaren actief bij Vrouwenmantel waar ze door haar helende verzorging helpt om bij elke mens zijn innerlijke schoonheid naar buiten te brengen. Haar aanpak omhult je met een zachte, dragende energie om weer

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
30 oktober 2013 : WORKSHOP STIJLADVIES
Oct 30, 2013

Iedereen krijgt graag een compliment over hoe men eruit ziet of wat men aan heeft. Sommige zaken zijn zo eenvoudig toe te passen dat ze een wereld van verschil maken. De manier waarop je jezelf kleedt, de kleuren die je gebruikt zowel in kleding als in make-up vertelt veel over de persoon die je bent en hoe je overkomt in de wereld rondom je. Weinig mensen staan hier bij stil, maar het is een realiteit. Iedereen wil stralen op zijn of haar eigen unieke manier en in deze zoektocht wil ik je graag helpen.
Doel van de avond is dat je een idee krijgt van je silhouet, zodat je hiermee zelf verder aan de slag kunt gaan als je bijvoorbeeld een dagje gaat shoppen. Je neemt vijf tot zes kledingstukken mee waarvan je vindt dat ze zeer goed staan of waarbij je twijfels hebt. Wat gaan we doen? Er wordt van jou een silhouetbepaling gemaakt. Aan de hand van dit silhouet worden tips gegeven, aandachtspunten en hoe je sommige zaken op een eenvoudige manier kan verhelpen. Soms heb je ook gewoon zin om een bepaald jurkje te kopen, ook al weet je dat jouw figuur hier niet het beste in zal uitkomen. Dergelijke tips zijn dan handig om op dat moment met simpele accessoires aan de slag te gaan en toch jouw figuur te laten stralen. Daarna gaan we de meegebrachte kledingstukken samen overlopen en bekijken of deze „do‟s of dont‟s‟ zijn. Het leuke aan dit groepsgebeuren is dat je feedback kunt geven aan elkaar. En als je na de workshop een keer samen gaat shoppen, kan je elkaar aan alle tips herinneren.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
26 oktober 2013 : BEZOEK AAN DE TENTOONSTELLING “VROUWEN MET STIJL“ IN KASTEEL D’ URSEL
Oct 26, 2013

In het Kasteel d‟ Ursel in Hingene loopt vanaf 22 september 2013 een unieke tentoonstelling, “Vrouwen met Stijl“. Het is het werk van vier adellijke amateurschilderessen. Ze waren even getalenteerd als menig professioneel, waardoor ze ook opgeleid werden, maar beoefenden hun kunst louter uit liefhebberij. Een vrouw van adel had immers geen baan!
Het betreft de centrale figuur, Antonine de Mun, hertogin d‟ Ursel, haar grootmoeder Emilie, haar moeder Pauline en haar dochter Henriette, Riri genoemd. Samen omvatten ze de periode van Napoleon tot na de Eerste Wereldoorlog.
Tientallen aquarellen, tekeningen en olieverfschilderijen van hen bleven bewaard in adellijke privéverzamelingen. Nu worden ze voor het eerst samen gebracht.
De “penseelprinsessen” zochten hun modellen vooral in de familiekring, iedereen kwam aan bod, ook de bedienden waren dikwijls gewillig slachtoffer.
Blikvangers zijn o.m.de tekenalbums van Antonine de Mun, die gedurende jaren het dagelijks leven van haar kinderen documenteerde, het lijken wel foto‟s. Een pronkstuk is ook het kamerscherm waarop de belangrijkste plekken in het leven van Antonine de Mun te zien zijn, geschilderd door haarzelf, haar echtgenoot en haar dochter Riri. Het campagnebeeld van de tentoonstelling is “Een dame op een chaise-longue” geschilderd door Riri in 1901.
Daar de tentoonstelling opgesteld staat doorheen heel het gerestaureerde kasteel krijg je daardoor ook een schitterende rondleiding in de sfeervolle kelders, de prestigieuze ontvangstruimten en de voormalige slaapkamers op de 2 verdiepingen. Zo maak je kennis met een prachtig staaltje interieurgeschiedenis uit de 18de en 19de eeuw. Tevens leer je alles over het gerestaureerde kasteel en zijn bewoners, de grote gebeurtenissen uit de geschiedenis en evenzeer de “petite histoire” van alledag. Na de rondleiding kan je in de spiegelzaal genieten van een “afsluiter in stijl”, een afternoon tea. Waan je even van adel en laat je verwennen. Men serveert je scones, hartige sandwiches, koekjes, cupcakes en de fijnste theesoorten.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
12 oktober 2013 : INITIATIE NEK-HOOFD- EN SCHOUDERMASSAGE
Oct 12, 2013

We starten met losmakende bewegingsoefeningen. Vervolgens doen we een meditatie. Als kers op de taart sluiten we af met het verder losmaken van hoofd, nek, schouders en rug door massage. De massage gebeurt op de kleding, twee per twee. Degene die gemasseerd wordt zit op een stoel.
Begeleiding is in handen van Veerle Bervoets. Veerle is al jaren actief bij Vrouwenmantel waar ze door haar helende verzorging helpt om bij elke mens zijn innerlijke schoonheid naar buiten te brengen. Haar aanpak omhult je met een zachte, dragende energie om weer helemaal klaar te staan en ja te zeggen tegen het leven.
Graag pantoffels meebrengen of dikke sokken.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
12 oktober 2013 : slepen
Oct 12, 2013

twee slepen van ongeveer 45 minuten op garnaal en bijvangst platvis en kabeljauw

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
27 september 2013 : WAAR KOMEN DE BOMEN VANDAAN? BEZOEK AAN DE BOMENBANK IN BERENDRECHT
Sep 27, 2013

Een stad zonder bomen is een stad zonder zuurstof. Met zo‟n 2400 nieuwe bomen per jaar werkt de bomenbank in Berendrecht mee aan een groene stad.
Inderdaad, sinds 1976 heeft Antwerpen een eigen bomenkwekerij. Zelf kweken blijkt immers goedkoper dan aankopen.
Vroeger stonden er in de stad voornamelijk paardenkastanjes, lindebomen en platanen. De variatie steeg echter tot zo‟n 70 à 80 soorten in de jaren ‟70 en liep zelfs op tot ± 200 soorten vanaf de fusie. Die variatie wordt nu stilaan afgebouwd en streekeigen soorten krijgen de voorkeur. Er is echter nog altijd keus genoeg om “gaten“ op te vullen daar waar bv. slechts 1 boom in een hele straat moet vervangen worden en dan uiteraard liefst door dezelfde soort.
Ook worden bomen die te groot geworden zijn vervangen door soorten met een kleinere kruin die dan weer meer kansen krijgen om volop te kunnen groeien. Voor elke gerooide boom komt er ook ergens een nieuwe in de plaats. Er bestaat ook zoiets als de perfecte plantmaat, d.w.z. de stam niet te dik, nog handelbaar maar ook niet te dun want dat verhoogt namelijk de kans op vandalisme. De bomenbank doet ook dienst als conservator voor bomen die tijdelijk plaats moeten ruimen bij heraanleg van plein of straat. En bovendien is er een heuse verzameling, namelijk zo‟n 118 soorten beuken!

Genoeg te zien en nog meer te horen dus daar in Berendrecht.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
22 september 2013 : SCHEEPVAARTMUSEUM BAASRODE
Sep 22, 2013

Het Scheepvaartmuseum geeft een globaal beeld van de scheepsbouw in Vlaanderen tijdens de laatste twee eeuwen. Er is een permanente tentoonstelling van tientallen scheepsmodellen en halfmodellen, alsook van een reeks gereedschappen voor het bouwen van houten en ijzeren schepen.
Op een terrein van meer dan 3 ha staan een boeiend scheepvaartmuseum, een houten loods, originele 19de-eeuwse ateliers met de oorspronkelijke machines voor metaalbouw, en liggen twee droogdokken. In een van die droogdokken ligt een binnenschip (een Spits), die op de werf zelf is gebouwd.
De toegenomen aandacht voor het industriële erfgoed leidde tot de bescherming van de werkplaatsen, de droogdokken en de vroegere directeurswoning als monument.
We krijgen een rondleiding met gids die in detail ingaat op de geschiedenis van de scheepsbouw in België, de binnenvaart en het varend erfgoed

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
13 september 2013 : HEADQUARTERS – (HER)ONTDEK EEN COLLECTIE ZONDER GRENZEN
Sep 13, 2013

Het bezoek aan HeadquARTers had zoveel succes dat we een aantal inschrijvers moesten teleurstellen wegens plaatsgebrek.
Daarom wordt deze fascinerende belevenis hernomen.
Op de plek waar bedrijfsstrategieën worden bepaald en enorme investeringen worden gepland, bevindt zich een adembenemende kunstcollectie. U ontdekt er hoe ondernemerschap, bedrijfscultuur, kunst en architectuur samenvloeien in een „art of living and being‟.
U wordt verrast door schitterend werk van de Vlaamse hedendaagse kunstenaars: Wim Delvoye, Denmark, Panamarenko, Marc Janssens, Kobe, Hubert Minnebo en anderen.
U ontdekt ook werken van leden van de Cobra-beweging met onder meer Alechinsky, Doltremont, Appel,
3
Corneille, Lucebert, Asger Jorn en Egil Jacobson.
En plots bent u in Latijns-Amerika...
U exploreert hier ook heel onbekende werelden: maatschappijkritische kunst uit Argentinië, de beroemdste Uruguayaanse kunstenaar Joaquim Torres-Garcia en zijn leerlingen ontbreken ook niet.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
5 september 2013 : BEZOEK AAN HET KEIZERSBASTION
Sep 5, 2013

Onlangs werden de restanten van het Keizersbastion opengesteld voor het publiek. Het bastion, gelegen in de ondergrondse parking aan de Nationale Bank, maakt deel uit van de Spaanse stadsomwalling van de 16de eeuw. Het werd blootgelegd tijdens de heraanleg van de Leien, deel Zuid. De restanten werden verplaatst en heropgebouwd in de archeologische ruimte op niveau -3 van de Vinci-parking Nationale Bank.
Daar wordt het verhaal van de Spaanse omwalling van de 16de eeuw verteld. Deze omwalling was in opdracht van Karel V gebouwd en maakte deel uit van de uitstraling van de Gouden Eeuw van Antwerpen.
De site bestaat uit 2 delen. Een ruimte met vitrines, informatiepanelen, een maquette en een grote vloerplattegrond van de Spaanse omwalling. En dan de bastionruimte zelf.
De archeologe die de opgraving, het verplaatsingsproject, de heropbouw en inrichting van de bastionruimte begeleid heeft zal ons persoonlijk rondleiden .

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
BEZOEK COLRUYT – VOLKSINSTRUMENTENMUSEUM – OUDE VOLKSSPELEN – WANDELING
Sep 5, 2013

In februari 2012! hebben we reeds de reservatie moeten maken voor het bezoek aan Colruyt. Bij een kopje koffie en een film wordt het bedrijf voorgesteld. Daarna bezoeken we de “karrenwasinstallatie”, de diepvriesafdeling, de frigo‟s, de receptiehal, de appelen- en perenfrigo, de fruit- en groentenverpakking, de windmolen, de zonnepanelen, de bakkenwasinstallatie, de recyclage-afdeling om te besluiten bij de orderpicker.
Daarna vertrekken we naar “Volkscafé de Cam” in Gooik voor een ovenkoekenlunch. In afwachting van het bezoek aan het museum kunnen we nog enkele oude caféspelen uitproberen.
Het volksinstrumentenmuseum telt zo‟n 400 oude muziekinstrumenten uit de verzameling van Herman Dewit, stichter van ‟t Kliekske.
Vervolgens wandelen we door het Pajottenland naar “‟t Zwartschaap” voor de degustatie van een lokaal biertje en initiatie in een oud volksspel.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Danielle Verbueken
 
1 september 2013: BONN- CLEOPATRA: DE EEUWIGE DIVA EN STADSWANDELING
Sep 1, 2013

In het prachtige museumcomplex van de Bundeskunsthalle te Bonn loopt deze zomer een tentoonstelling over: “Cleopatra - de eeuwige diva”. Deze multidisciplinaire tentoonstelling schetst niet alleen een beeld over haar politieke rol en haar legendarische schoonheid, maar zij was ook later een onuitputtelijke inspiratiebron voor schrijvers, musici, schilders…
Het bezoek aan de tentoonstelling wordt afgesloten met een bezoek aan de “Oriëntaalse Tuin” op het dak van de Bundeskunsthalle.
In de namiddag geleid bezoek aan het historisch centrum van Bonn.
Alle gidsbeurten zijn in het Nederlands

Album was created 2 years 4 months ago and modified 2 years 3 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 154 files
 
5 augustus : Art Deco zwembad Veldstraat (Volzet)
Aug 5, 2013

Neen we gaan niet samen zwemmen! Het unieke zwembad uit 1933 in de Veldstraat heeft ook aan niet-zwemmers wat te bieden.
In 1929 besloot de stad een zwembad te bouwen in het noorden van Antwerpen. Het werd een combinatie van technisch vernuft en strenge maar erg mooie art-decostijl. De Antwerpse stadsingenieur Joseph Algoet (1889-1952) zette een technologisch meesterwerk neer. De natuurlijke luchtventilatie, aanvoer verse lucht en afvoer van met vocht verzadigde lucht, was innovatief in die tijd. Het art-deco-ontwerp van stadsbouwmeester Emiel van Averbeke (1876-1946) zorgde voor een unieke architecturale parel waar vele generaties Antwerpenaren zwemplezier zouden beleven.
Door het onderhoud van het verouderende zwembad en de strenge Vlarem-wet dreigde het te moeten sluiten. Op vraag van Antwerpen Averechts in 1997 kreeg het echter het statuut van landelijk erkend monument en kon aan renovatie begonnen worden. In afwachting daarvan sloot het in 2005. In 2009 herrees het als een feniks uit haar as en kreeg Antwerpen Noord niet alleen terug een zwembad maar tevens een prachtig monument: De Veldstraat!
Voor of na het bezoek aan het zwembad maken we ook nog een wandeling in de buurt van deze voor vele mensen onbekende dus onbeminde buurt.
Waar: Veldstraat 83, 2060 Antwerpen

Album was created 4 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
foto's reeks 1 Eric Verhaert
 
7 juli : Steenbakkerijsite Noeveren
Jul 7, 2013

Gisteren leeft ook nog vandaag, het gezicht van de Rupelstreek is er één dat je nooit meer vergeet!
Tussen Boom en Niel bevindt zich in Noeveren een indrukwekkende industrieel archeologische site. Je krijgt er een goed beeld van het leven en werken in de voormalige steenbakkerijnijverheid in de Rupelstreek. We bezoeken het Booms Steenbakkerijmuseum, een site grotendeels in de openlucht, waar de gids het verhaal brengt van de uitzonderlijke leef-, woon- en werkomstandigheden van de arbeiders in de 19de en begin van de 20ste eeuw in de Rupelstreek en in het bijzonder op de steenbakkerijen. Tevens komt u te weten hoe een baksteen, pan of tegel wordt of werd gemaakt.
Gezien het een wandeling op de site is voorzie je best aan het weer aangepaste kledij en schoeisel!
Waar: Bezoekerscentrum Rupelstreek ( EMABB ), Noeveren 67, 2850 Boom.
Bushalte De Lijn 290: Nielsestraat
Duur: reken op 2 à 3 uur wandeling. Gezien de aard en de duur van het bezoek wordt er door de organisatie gevraagd geen kinderen beneden de 12 jaar mee te brengen.

Album was created 4 years 7 months ago and modified 4 years 6 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 16 files
 
21 juni : Bedrijfsbezoek aan van Hool nv
Jun 21, 2013

De bussen van Van Hool zijn zeker in Vlaanderen wel bij iedereen bekend. Van Hool uit Koningshooikt bouwt jaarlijks tot 1400 bussen en autocars en zo‟n 4000 industriële voertuigen waarvan het 80% wereldwijd exporteert.
Met meer dan 4000 werknemers en een compleet gamma autocars en bussen is Van Hool een belangrijke busbouwer in Europa.
Daarnaast bouwt Van Hool ook een zeer uitgebreid gamma opleggers en tankcontainers. Van Hool is in deze sector onbetwist marktleider in België en bekleedt een belangrijke plaats op verschillende exportmarkten.
We worden verwacht om 13.30 u. Na een inleiding en bedrijfsvoorstelling, brengen we een bezoek aan de fabriek van ongeveer anderhalf uur. Daarna is er nog tijd voor een korte nabespreking en een drankje, zodat we tegen 16 u weer naar huis kunnen.
Waar: Bernard Van Hoolstraat 58, 2500 Lier (Koningshooikt)
Wanneer: vrijdag 21 juni 2013, om 13.30 u

Album was created 4 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Ludo Cuyvers
 
8 juni : 100 jaar de Vooruit in Gent
Jun 8, 2013

De socialistische coöperatie Vooruit bouwde in 1913, het jaar van de Gentse wereldtentoonstelling, in de Gentse Sint-Pietersnieuwstraat een eigen Feestlokaal. Onder het motto “Kunst veredelt” kregen de arbeiders een bioscoop, bibliotheek, theaterzaal, café en restaurant. In 1982 werd het omgevormd tot een onafhankelijk sociocultureelcentrum.
Vooreerst bezoeken we in het STAM op de Bijlokesite een historische tentoonstelling over “100 JAAR VOORUIT”. Daarna schepen we in voor een boottochtje naar de Vooruit. Na de lunch (een klassieke dagschotel met een hedendaagse toets) bezoeken we het Vooruitgebouw.
Afspraak: 8 juni 2013 te 10.30 u in “STAM”, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, Gent

Album was created 4 years 7 months ago and modified 3 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 25 files
Rita Van Peteghem (reeks 1); Hubert Backhovens (reeks 2); Jef Corsmit (reeks 3); Ivy Cuijt (reeks 4)
 
1 juni : avonturentocht ANSEREMME - WALZIN
Jun 1, 2013

Wie de legendarische avonturentochten van Jef Corsmit nog niet kent kan op zaterdag 1 juni 2013 kennismaken met een onvergetelijk avontuur. De wandelroute brengt u van de Lessevallei naar de Maasvallei, een schilderachtige omgeving met indrukwekkende rotsen. Voorzie ook dat je de Lesse zal moeten doorwaden. De tocht is ongeveer 15 km lang.
5
Afspraakplaats: parking 1 van de Groenenborgercampus om 7.30 uur
Meebrengen: picknick, wandelschoenen, watersandalen en handdoek

Album was created 4 years 7 months ago and modified 2 years 5 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 218 files
 
28 mei : Kleuren in huis
May 28, 2013

De avond wordt gegeven door Isabelle De Ganck, color team manager voor AkzoNobel Belgie en Nederland. Met haar team ontwikkelt ze de kleurcollecties van alle verfmerken van de groep in de Benelux (o.a. Levis, Dulux, Trimetal, Sikkens, Herbol,Xyladecor, Hammerite, Flexa,....). De titel van kleurgoeroe binnen de multinationale groep misstaat haar niet.
Het betreft een kleurenworkshop, die een combinatie van theorie en praktijk brengt. Men krijgt inzicht in de werking van kleur, een basis in de kleurenleer, het kleurgebruik in functie van de ruimte. Dit alles wordt uitgelegd aan de hand van de Levis kleurcollecties.
Als iemand zin heeft om zijn huis op te frissen of de living een moderner kleurtje te geven, dan kan die avond onder begeleiding een kleurenstudie opgesteld worden. De deelnemers kunnen inderdaad een moodboard maken van de door hen gekozen ruimte van hun woning. Ze worden daarbij persoonlijk begeleid door een kleuradviseur.
Waar: Jan Cox-zaal, gebouw T op Campus Groenenborger (CGB)

Album was created 4 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
19 mei : voorstelling Gastgezin door Bad van Marie
May 19, 2013

Waar: De Nieuwe Vrede, Vredestraat 16-22 in Berchem Wanneer: Op zondag 19 mei 2013, aanvang 11 u, maar kom iets vroeger Wie is publiek en wie acteur? Een theatervoorstelling, jazzconcert, poëzieavond bij je thuis, een interessant kookexperiment of een virtuele herbeleving van een gemaakte reis bij de vrienden. Huiskamerconcerten zijn tegenwoordig heel erg in. Zulke avonden dienen twee doelen: ten eerste vermaak je de gasten en ten tweede profileer je jezelf. Bad van Marie kan niet achterblijven en volgt deze nieuwe trend, met onverwachte gevolgen.
Wie Bad van Marie kent, die weet dat dit weer een staaltje heerlijke zelfconfrontatie wordt.
Wie nog nooit van dit gezelschap heeft gehoord zou beslist eens een keertje kennis moeten maken.
Makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Album was created 4 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Danielle Verbueken
 
11 mei : bezoek orchideeën kwekerij
May 11, 2013

Bent u een plantenliefhebber of beter nog, houdt u van orchideeën? Dan mag u deze excursie zeker niet missen. In hun kwekerij en orchideeëntuin zullen Willy en Jacky u alles trachten te vertellen over deze tot de verbeelding sprekende planten. U zal een antwoord krijgen op al uw vragen: waar komen ze vandaan,
3
tot welke soort behoren ze, hoe verzorg ik ze en waar zet ik ze het best…? Een plantje kopen behoort uiteraard tot de mogelijkheden en u kan zich op die manier ook zelf in de bloemetjes zetten, iemand moet het tenslotte doen! De prijzen beginnen laag en zullen naargelang de soort en de grootte ook hoger kunnen zijn. Maar u zal niet aan de verleiding kunnen weerstaan daar ben ik haast zeker van.
Afsluitend vergasten ze ons bovendien ook nog op koffie en taart, als dat geen inschrijven waard is!

Album was created 4 years 7 months ago and modified 3 years 2 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 78 files
Danielle Verbueken
 
7 mei : Solvay tentoonstelling op CDE
May 7, 2013

Het eerste Solvaycongres in 1911 verzamelde voor het eerst “de crème de la crème” van de fysica in Hotel Metropole in Brussel. Het was een mecenaat initiatief van Ernest Solvay. Tussen 1911 en 1933 werd de nieuwe moderne fysica als het ware daar geofficialiseerd. Het waren in die periode HET belangrijkste congres over moderne fysica. In 1927 werden de resultaten van 1924 tot 1927 zeer heftig bediscuteerd zo heftig dat de oudere garde afhaakte! De besluiten waren voor sommige te absurd. Einstein zei: “Got würfelt nicht”, Planck kon het niet geloven en zelf Schrödinger had spijt dat men een bepaalde interpretatie gaf aan zijn formule (Schrödingervgl.).
De uitbreiding en toepassing van Solvay 1927 gaf ons o.a. uiteindelijk: de transistor, (dus de computer, ruimtevaart, internet…enz.) de elektronenmicroscoop, MRI-beeldvorming, kernenergie…enz.
De inleiding gaat naast de historiek, ook proberen u uit te leggen waarom u quantenmechanica niet begrijpt. Zoals reeds vermeld bent u dan in goed gezelschap van Einstein en andere. De vertrekbasis (axioma‟s) zijn zo wereldvreemd dat gezond verstand er niet bij kan! Maar ja het werkt met een ongelofelijke precisie. Een bepaalde parameter van het elektron klopt met een precisie vergelijkbaar met een precisie van 0.05mm voor de afstand van het puntje van de bliksemafleider van onze kathedraal met het puntje van de bliksemafleider op de Empire State Building in NY. Beter kan men experimenteel niet meten!!Prof. em. Karel Van Camp geeft een inleiding, na uurtje serveren we een drankje en bezoeken dan de tentoonstelling waar hij ook als gids zal fungeren. Het zal een interessante avond worden want Karel Van Camp is een boeiende verteller en weet ook op luchtige wijze de fysica te doceren.
Afspraak: dinsdag 7 mei 2013 om 19 u in lokaal Q103, CDE (in het gebouw van aula F. Nedée)

Album was created 4 years 7 months ago and modified 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 66 files
Colin Clarke (eerste reeks); Danielle Verbueken (tweede reeks)
 
27 april : bezoek Orchideeën kwekerij
Apr 27, 2013

Bent u een plantenliefhebber of beter nog, houdt u van orchideeën? Dan mag u deze excursie zeker niet missen. In hun kwekerij en orchideeëntuin zullen Willy en Jacky u alles trachten te vertellen over deze tot de verbeelding sprekende planten. U zal een antwoord krijgen op al uw vragen: waar komen ze vandaan,
3
tot welke soort behoren ze, hoe verzorg ik ze en waar zet ik ze het best…? Een plantje kopen behoort uiteraard tot de mogelijkheden en u kan zich op die manier ook zelf in de bloemetjes zetten, iemand moet het tenslotte doen! De prijzen beginnen laag en zullen naargelang de soort en de grootte ook hoger kunnen zijn. Maar u zal niet aan de verleiding kunnen weerstaan daar ben ik haast zeker van.
Afsluitend vergasten ze ons bovendien ook nog op koffie en taart, als dat geen inschrijven waard is!
Wanneer: zaterdag 27 april 2013 om 14 u en zaterdag 11 mei om 14 u.
Waar: Jacky Orchiflora, Duffelsesteenweg 347, 2550 Kontich
Hoe lang: 2 à 3 uur.

Album was created 4 years 7 months ago and modified 3 years 2 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 110 files
 
23 april : Juwelen maken
Apr 23, 2013

Tijdens deze workshop leert u een halssnoer rijgen: dit is de eenvoudigste techniek om een halssnoer te maken. We leren verschillende technieken om het halssnoer af te werken en al dan niet een slotje te bevestigen. Voor deze workshop is er geen voorkennis vereist.
Tijdens de workshop wordt meer nadruk gelegd op het combineren van vormen en kleuren, dan op bepaalde technische vaardigheden zodat iedereen zich kan inschrijven voor deze workshop.
Gebuikte technieken zijn: rijgen, slotje bevestigen, verschillende afwerkingstechnieken, kleurenleer.
Heb je de smaak te pakken en wil je nadien nog andere workshops volgen, neem dan zeker een kijkje op www.yorajewels.be
Wanneer: dinsdag 23 april 2013 van 19 u tot 22 u

Album was created 4 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Danielle Verbueken
 
14 april : The target
Apr 14, 2013

Een gevaarlijke gangster is ontsnapt. 3 politieteams openen de jacht. Hun wapens: een smartphone en de satellieten die boven de stad hangen. Kunnen de agenten de gangster neerschieten voor hij 1.000.000 euro heeft gestolen?
The Target is een spannend en actievol GPS spel, waarin verschillende groepen elkaar proberen op te jagen, en wordt gespeeld in het midden van de stad. Een beetje conditie is handig want het is onweerstaanbaar om niet te beginnen lopen.
We spelen meerdere scenario‟s, zodat iedereen ook eens “de slechte” kan zijn! Schrijf je in met je collega‟s, en maak er een actievolle zondagmiddag van!
Wanneer: zondag 14 april 2013 van 14 u tot 17 u Waar: Grote Markt, Antwerpen

Album was created 4 years 7 months ago and modified 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 18 files
 
3 april 2013: BEZOEK AAN HET BEDRIJF COCA-COLA
Apr 3, 2013

Tijdens een bezoek aan het bedrijf in Wilrijk ontdek je tijdens het 1ste deel samen met de gids de geschiedenis van Coca-Cola en verneem je alles over het ruime aanbod van niet-alcoholische dranken dat in België en Luxemburg op de markt wordt gebracht.
Het 2de deel van het bezoek gunt je een blik achter de schermen van de productie- en distributievestiging en een bezoek aan het hoogtechnologisch hoogbouwmagazijn.
Wanneer: woensdag 3 april 2013 van 14.30 tot 16.30 u.
Waar: Coca-Cola European Visitors Center, Terbekehofdreef 30, 2610 Wilrijk
Prijs: leden: 3 euro; niet-leden 5 euro; kinderen van leden van 10 tot 15 jaar gratis, jonger dan 10 jaar niet toegelaten. Kinderen van niet-leden: 5 euro.

Album was created 5 years 1 month ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
27 maart 2013 : muurklimmen in Mortsel
Mar 27, 2013

Altijd al eens willen muurklimmen, maar nog nooit van gekomen? Dat kan nu op 27 maart in Klimzaal Magnesia in Mortsel (zwembad).

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Colin Clarke
 
15 en 22 maart 2013: HANDGEMAAKTE SCHOENEN: ONTWERP EN MAATWERK, EEN UNIEK AMBACHT !
Mar 15, 2013

Een jonge vrouw die een universitaire studie afbreekt na 3 jaar om haar kinderdroom waar te maken: ontwerpen en maken van schoenen. Je moet het maar durven! Het vak zat haar nochtans van huis uit al in het bloed en ze ging uiteindelijk de “stiel” leren zowel in Brussel als in Nederland. Sinds enkele jaren zijn schoenen nu haar passie, een leven van hard werken. ‟s Avonds ontwerpen en uittekenen, overdag knippen en naaien. Maatwerk is haar specialiteit. Eerst wordt een leest van de voet gemaakt, daarna wordt samen met de klant model en leer gekozen. Die klanten kunnen van allerlei slag zijn, oud, jong, traditioneel of net excentriek, maar voor allen geldt, een handgemaakte schoen op maat zit als gegoten!
Onder de naam “ Collectif „d Anvers “ brengt ze ook een kleine schoenencollectie uit en tevens geeft ze workshops om zelf een paar sandalen te maken.
Voor ons zet ze exclusief haar atelier open en geeft zelf uitleg over haar wel zeer speciale ambacht.
Waar: Maarschalk Gérardstraat 9, 2000 Antwerpen
Wanneer: vrijdag 15 maart 2013 (en vrijdag 22 maart 2013)

Album was created 5 years 1 month ago and modified 3 years 2 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 87 files
 
10 maart 2013: Wandeling GR16 Bouillon-Vresse
Mar 10, 2013

We trekken met de bus naar de Ardennen voor de GR16 (langs de Semois). er is een korte en een lange versie.

Album was created 2 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Lieve Rombaut
 
9 maart 2013: ART-DECO WANDELING IN SINT-NIKLAAS
Mar 4, 2013

Wij brengen je met de Art-Deco wandeling langs de mooiste voorbeelden van deze kunststroming in de stad Sint-Niklaas. Deze wandeling duurt ongeveer 1 uur (5.30 km). Na de wandeling brengen wij een bezoek aan een pareltje van de Art- Deco, namelijk een monumentaal schoolgebouw. Volgens onze gids zou dit bezoek ook 1 uur in beslag nemen.
Daarna is iedereen vrij om verder de stad te bezoeken en/of te gaan shoppen.
Afspraak: zaterdag 9 maart 2013 om 10 u aan de Dienst van Toerisme, Grote Markt 45, 9000 Sint-Niklaas.

Album was created 5 years 1 month ago and modified 3 years 2 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 45 files
check at each picture/kijk bij elke foto
 
3 maart 2013: WANDELTOCHT DOOR HET VERDRONKEN LAND VAN SAEFTINGHE
Mar 3, 2013

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een uitgestrekt schorgebied in de Westerschelde, een menggebied van zeewater en rivierwater. Met zijn 3200 hectare is het één van de belangrijkste schorgebieden van Nederland. Het is bijzonder door zijn uitgestrektheid en zijn natuur, en het geeft een beeld van het Zeeuwse land: slikken, platen, schorren doorsneden met geulen.
Er is een diverse plantengroei op het schor, dat de invloed van het brakke vloedwater weerspiegelt. Saeftinghe is ook heel vogelrijk. Er broeden duizenden kustvogels. Het is voor veel doortrekkende en overwinterende vogels van belang als pleisterplaats. Van de ganzen is de grauwe gans de meest talrijke. Hiervan kunnen wel 50.000 exemplaren aanwezig zijn in het gebied.
Meer info op www.saeftinghe.be
We wandelen doorheen het natuurgebied onder leiding van een gids. De tocht duurt 3 uur.
Kledingadvies:
- goed passende kniehoge gummilaarzen zijn noodzakelijk
- Trek oude kleding aan en kleed je volgens het weer
- Neem propere kledij en schoenen mee, voor na de tocht.
Breng ook wat snacks en voldoende drinken mee voor tijdens de tocht.
De organisatie meldt dat men door de zwaarte van het terrein gezond en goed te been moet zijn. Daarom raadt men zwangere vrouwen en hartpatiënten af om deel te nemen. Kinderen onder 10 jaar zijn niet toegelaten.
Wanneer: zondag 3 maart 2013 om 11 u bij het

Album was created 5 years 1 month ago and modified 2 years 9 months ago
 
1 maart 2013: HEADQUARTERS – ONTDEK EEN COLLECTIE ZONDER GRENZEN
Mar 1, 2013

Een bezoek aan HeadquARTers is een fascinerende belevenis.
Op de plek waar bedrijfsstrategieën worden bepaald en enorme investeringen worden gepland, bevindt zich een adembenemende kunstcollectie. U ontdekt er hoe ondernemerschap, bedrijfscultuur, kunst en architectuur samenvloeien in een „art of living and being‟.
U wordt verrast door schitterend werk van de Vlaamse hedendaagse kunstenaars: Wim Delvoye, Denmark, Panamarenko, Marc Janssens, Kobe, Hubert Minnebo en anderen.
U ontdekt ook werken van leden van de Cobra-beweging met onder meer Alechinsky, Doltremont, Appel, Corneille, Lucebert, Asger Jorn en Egil Jacobson.
En plots bent u in Latijns-Amerika...
U exploreert hier ook heel onbekende werelden: maatschappijkritische kunst uit Argentinië, de beroemdste Uruguayaanse kunstenaar Joaquim Torres-Garcia en zijn leerlingen ontbreken ook niet.
Wanneer: Vrijdag 1 maart 2013 om 18 u
Waar: HeadquARTers, Katoen Natie, Van Aerdtstraat 33, 2000 Antwerpen
Afspraak: om 17.45 u wordt u verwacht voor de deur van het gebouw.
Bereikbaarheid: Alle buslijnen naar het St.-Jansplein of de Franklin Rooseveltplaats.
Tram: alle lijnen naar het centrum.
Parking: Betalend parkeren op de Italiëlei

Album was created 5 years 1 month ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
22 februari 2013: QUIZ: WISSELBEKER THEO DIERCKX
Feb 22, 2013

Vrijdag 22 februari 2013 is het weer zover want dan vindt voor de 6de keer de UA-personeelsquiz plaats met Bregt Slootmaekers en Annick Debroey als quizmasters.
Ook dit jaar krijgt u weer de kans om mee te dingen naar de Wisselbeker Theo Dierckx. Ga je niet echt voor de beker dan liggen er voor iedereen mooie prijsjes te wachten.
Wil je gewoon een avondje amusement met je collega‟s en vrienden dan schrijf je in via email bij Rit Van Damme: rit.vandamme@ua.ac.be, ten laatste op maandag 18 februari 2013. Graag een groepsnaam opgeven, het aantal personen die deelnemen (maximum 6) en een contactpersoon. De helft van de ploeg bestaat uit personeelsleden Universiteit Antwerpen.
Waar: Het Atrium (restaurant) op Campus Middelheim,
Wanneer: 22 februari 2013 om 19.30 uur stipt, deuren om 19 uur.
Prijs: volledig gratis

Album was created 5 years 1 month ago and modified 2 years 5 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 119 files
 
16 en 17 februari 2013: Zaterdag en zondag 16 en 17 februari 2013
Feb 16, 2013

Naast een gevarieerd aanbod van commerciële exposanten en organisaties zonder winstoogmerk, biedt de Fiets- en Wandelbeurs ook een breed en inhoudelijk programma aan.
Zo kunt u bv. op het grootste indoor testparcours van de Benelux een groot aantal fietsen en fietskarren en ander materiaal uitproberen.
Outdoorpracticum: ervaren kampeerders geven onafhankelijk advies.
Op de uitgebreide informatiemarkten kunt u ervaren wandelaars en fietsers vragen stellen over praktische zaken en vele reisbestemmingen. Aan de hand van fotoboeken, kaarten, gidsen en reisverslagen vertellen ze hun verhaal.
Doorlopend worden er in de verschillende zalen diareportages getoond over de meest uitlopende reisbestemmingen.
Zo is er ook een pelgrimspaviljoen waar bedevaartgangers hun ervaringen delen. Er zijn ook een aantal workshops, o.a. fietsherstelcursus…
Voor meer informatie kunt u steeds terecht op de website : http://www.fietsenwandelbeursvlaanderen.be/
De beurs richt zich zowel tot de ervaren als de occasionele fietser en wandelaar.
Via de Personeelsvereniging kunt u tickets kopen aan verminderd tarief.
Wanneer : weekend van 16 en 17 februari 2013 telkens van 10 tot 17 u
Waar: Nekkerhal in Mechelen Prijs: Leden: 4 euro - niet leden: 5 euro (prijs aan de kassa: 9 euro)

Album was created 5 years 1 month ago and modified 4 years 11 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 1 files
 
16 februari 2013: TENTOONSTELLING “GEVLOERD EN BETEGELD “ IN HET MIAT GENT
Feb 16, 2013

Zaterdag 16 februari 2013 TENTOONSTELLING “GEVLOERD EN BETEGELD “ IN HET MIAT GENT
Nog plaatsen vrij!
Tegels worden reeds sinds de Middeleeuwen gebruikt, niet alleen als wandbekleding tegen vocht en vuil, maar ook als versiering.
Het grote succes van de vloer-en wandtegel is echter te danken aan de prachtige realisaties in art nouveau, van ingenieuze geometrische patronen en sierlijke bloemen tot verfijnde, kleurrijke tegeltableaus. Tegels en mozaïeken sierden interieurs en gevels van prestigieuze gebouwen. Denk ook aan wintertuinen, nissen, plafonds en koepels.
5
Belgische tegelbedrijven kenden in de 20ste eeuw faam in binnen-en buitenland. Bedrijven als Boch Frères, Gilliot en Maison Helman waren toonaangevend.
Het MIAT stelt u een tijdelijke tentoonstelling “GEVLOERD en BETEGELD, de Belgische tegelindustrie van art nouveau tot seventies “ voor.
Wij bieden u deze tentoonstelling aan begeleid door een gids, toch steeds een meerwaarde!
U kan daarna ook de rest van het museum bezoeken, inclusief een prachtig panorama op de historische binnenstad vanaf de hoogste museumverdieping.
Er is ook een museumcafé met verse soep en broodjes.
Wanneer: zaterdag 16 februari 2013 om 10.30 u.
Waar: Museum voor Industriële Archeologie (MIAT), Minnemeers 9, 9000 Gent
Met de trein afstappen aan Dampoort en dan een klein wandelingetje van zo‟n 10 minuutjes.

Album was created 5 years 1 month ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
2 februari 2013: ROTTERDAM: “DE WEG NAAR VAN EYCK” IN MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN EN
Feb 2, 2013

In de voormiddag begeleiden enkele gidsen ons in de overwegend moderne architectuur van Rotterdam,
aangevuld met enkele, tijdens het bombardement gespaard gebleven, markante, voor hun tijd
representatieve, bouwwerken.
De wandeling eindigt in de omgeving van het Boijmans Van Beuningen museum. Na een vrije lunch
(mogelijk in het museumrestaurant of in de onmiddellijke omgeving), bezoeken we in de namiddag met
7
een gids de tentoonstelling. Mogelijkheid om de vaste collectie van het museum voor en na de rondleiding
te bezoeken.
“De weg naar Van Eyck” toont ruim negentig meesterwerken uit de Nederlandse, Vlaamse, Franse en
Duitse kunst uit de periode 1380-1430. De kern van de expositie bestaat uit schilderijen op paneel. Een
kleine maar hoogstaande selectie van beelden, goudsmeedwerk, verluchte handschriften en tekeningen,
ivoortjes vervolledigen de selectie. De tentoonstelling geeft een beeld van de artistieke productie voor Jan
Van Eyck en illustreert dat hij zijn voorgangers ver overtrof. Van Van Eyck zien we enkele meesterwerken
zoals de ‘Heilige Barbara’ uit Antwerpen, de ‘Annunciatie’ , ‘De drie Maria’s' aan het graf’en ‘Madonna en
kind met engelen’.

Album was created 5 years 3 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
31 januari 2013: maak je eigen valentijnsjuweel
Jan 31, 2013

Wie zou niet graag een enig en origineel juweeltje ontvangen dat door je geliefde eigenhandig gecreëerd werd? Of welke grootouder wil niet graag iets enigs schenken aan zijn of haar kleinkind? Of misschien wil je jezelf wel iets geven?
Je krijgt dankzij de Personeelsvereniging de kans om je fantasie om te zetten in een eigengemaakt zilverjuweel. Dit doe je natuurlijk onder professionele begeleiding en in een gezellig kader.
Op donderdag 31 januari 2013 kan je in Sur Place - Dijkstraat 2 in Aartselaar
deelnemen aan een workshop.
In de prijs voor de workshops is 10 gram zilverklei inbegrepen en 2 gram zirconia.
Je kan zilverklei bijkopen als je meerdere of grotere werkjes wil maken. www.zilverjuweel.be
Wanneer: donderdag 31 januari 2013 van 19 tot 23 u

Album was created 5 years 1 month ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
22 en 28 januari 2013: TENTOONSTELLING “ WORD IK WEL WAKKER, DOKTER? “
Jan 22, 2013

Na de zeer succesvolle 1ste tentoonstelling, nu 3 jaar geleden, leidt Prof.Dr.Van Hee zelf ons weer rond in de nieuwe tentoonstelling met de ietwat vreemde titel. Ze is georganiseerd rond de thema‟s “ verdoving “ en “ pijn “. In België worden jaarlijks 1 miljoen patiënten “in slaap“ gedaan. De veiligheid daarvan is er met de jaren sterk op vooruit gegaan, maar de vragen van de patiënten blijven dezelfde.
De tentoonstelling bespreekt wat pijn is, hoe deze door de eeuwen heen behandeld werd, wat de eerste verdovingen waren. Het gebruik ervan wordt aan de hand van de bijhorende instrumenten getoond. Ook welke vooronderzoeken plaatsvinden alvorens de patiënt een algemene anesthesie ondergaat komen aan bod alsook de technieken die op het einde van de 19de eeuw, de 20ste eeuw en tot op vandaag aangewend worden. De tentoonstelling eindigt met een illustratie van de laatste nieuwe methoden voor pijnbestrijding. Weet ook dat het tot 1960 geduurd heeft voor anesthesie een specialisatie werd binnen de geneeskunde en anesthesist dus een beroep apart. Voordien werden de patiënten tijdens de narcose gevold door de chirurg of de verpleegkundige.
De tentoonstelling vindt plaats in 1 van de unieke voormalige “ronde” patiëntenzalen, waar de verpleging destijds een goed overzicht had over zo‟n 30 bedden.
Dit alles is rijkelijk gestoffeerd en geïllustreerd met instrumenten, voorwerpen en toestellen uit de collectie van de “Vereniging van de Antwerpse Anesthesisten en Reanimatoren“ en met voorwerpen uit de vaste collectie van het Museum en het OCMW.
Daar ons bezoek gepland is buiten de normale openingsuren kunnen we in alle rust luisteren, kijken en vragen stellen.
Wanneer: dinsdag 22 januari en maandag 28 januari 2013 telkens om 16 u.
Waar: Stuivenbergziekenhuis, Lange Beeldekensstraat 267, 2060 Antwerpen

Album was created 5 years 1 month ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
19 januari 2013 : Michaël Van Peel eindejaarsconferentie (volzet met reservelijst)
Jan 19, 2013

“Hoezee! We hebben de finish gehaald! (Afijn, dat valt nog te bezien, maar we zijn toch al tot
hier geraakt...). Eind 2012, wanneer de Mayawekker afloopt en snoozen geen zin meer heeft, op
de drempel van de Dag des Oordeels, verkneukelt Van Peel zich samen met een zaal vol andere
overlevers in een finale eindejaarsconference over de dolle fratsen van het laatste rampenjaar. Blij als
een brandnetel op een mesthoop. En het wordt spannend! Welke religie had er uiteindelijk gelijk? Spreekt
de Oude Man met de baard Arabisch, Hebreeuws of Latijn? Of gewoon plat Antwerps, zoals zovelen in de
media tegenwoordig?
Wanneer: Zaterdag 19 januari 2013. Samenkomst in het theatercafé om 20 u; aanvang voorstelling 20.15
u stipt.
Waar: Cultureel Centrum De Kern, Kern 18 te Wilrijk

Album was created 5 years 3 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
17-24 januari 2013: CREËER ZELF EEN PRACHTIG CARNAVALSKOSTUUM
Jan 17, 2013

Maak op twee donderdagavonden een prachtig uniek
karnavalskostuum. Er is keuze uit een 5-tal modellen, zowel voor
jongens als voor meisjes (vanaf 3 jaar tot …) Stoffen kunnen ter
plaatse worden gekozen (vanaf 6 euro/meter) In de cursus zijn de
lessen, de patronen, het naaigaren en de accessoires inbegrepen.
De techniek wordt ons aangeleerd door Jan Hellemans en is
geschikt voor beginners (leren stikken met naaimachine) als voor
gevorderden (maken een iets ingewikkelder kostuum). Een drankje
wordt in de pauze aangeboden.
Wanneer: donderdag 17 en 24 januari 2013 van 18.30 u - 21.30 u
Plaats: Obade Naailabo, Palinckstraat 11, 2100 Deurne
http://www.naailabo.be/
Prijs: UA-leden: 30 euro, niet-UA-leden: 35 euro
Inschrijven vóór 10 december 2012 bij elly.helsen@ua.ac.be of
telefonisch 03 265 4459
Na bevestiging inschrijving zo snel mogelijk het juiste bedrag
overschrijven met vermelding karnavalkostuum.

Album was created 5 years 3 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Danielle Verbueken (reeks 1); Colin Clarke (reeks 2)
 
12 en 19 januari 2013: Politiemuseum Oudaan
Jan 12, 2013

Het politiemuseum aan de Oudaan bevindt zich op de 12de verdieping van een gebouw van de hand van Renaat Braem, een prachtig stukje architectuur dus. Deze verdieping bleef al die tijd het best bewaard en bezit nog het originele interieur zoals ontworpen door Braem.
In het museum duik je met gids/conservator mee in de tijd. Hij vertelt je allerlei interessante en ludieke anekdotes over de politie in Antwerpen door de jaren heen. Ontdek samen met hem de boeiende geschiedenis van de Antwerpse politie van 1860 tot nu. Je zal er o.m. een collectie zien van uniformen, helmen, dienstfietsen en moto‟s, zwaailichten, vlaggen…
Na het bezoek kan je op de 13de verdieping genieten van een schitterend panorama (55 m hoog), heel Antwerpen aan je voeten.
Wanneer: zaterdag 12 januari en zaterdag 19 januari 2013 om 13.30 u.
Duur: ± 1 ½ uur museum en ½ uurtje panorama
Waar: Politiegebouw Oudaan

Album was created 5 years 1 month ago and modified 3 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 259 files
Didier Van Houts
 
PV-WEEKEND (voorsmaakje)
Jan 1, 2013
Album was created 4 years 11 months ago and modified 4 years 11 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 21 files
powered by Fotki