Universiteit Antwerpen - Personeelsver.

Home > 2011
       

2011

PV weekend 28-30 oktober, facultatief extra 31/10 tot 1/11
We ontdekken de herfstpracht van de Veluwe, de charme van een Hanzestad, de weelde van een koninklijk paleis, het museum en de beeldentuin van Kröller-Muller.
Uitvalsbasis is hotel “De Foreesten” in Vierhouten (www.foreesten.nl)
We starten het weekend op vrijdag om 17 uur met een avondwandeling. Onder begeleiding van enkele boswachters gaan we op zoek naar “Het Verscholen Dorp”. Nadien driegangendiner in het restaurant van het hotel.
Op zaterdagmorgen vertrek naar Harderwijk: gidsen leiden ons door het oude centrum van de eertijds Hanze-, Zuiderzeevissers- en universiteitsstad.
Na een visproeverij vertrekken we richting Apeldoorn. Willem III liet in 1684 een klein kasteeltje tot zomerresidentie verbouwen. Rondleiding in het 17e eeuwse “Paleis Het Loo”. Vrij bezoek van de symmetrische tuinen, vol beelden en fonteinen. „s Avonds viergangendiner in het restaurant van het hotel.
Op zondag bezoeken we het Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller museum. Gidsen leiden ons doorheen het museum, met o.a. schilderijen van Vincent Van Gogh, Picasso, Mondriaan, Monet.
Na het Veluws Buffet verschillende mogelijkheden: filmvoorstelling in en de Beeldentuin van het Kröller-Müllermuseum, filmvoorstelling in het Bezoekerscentrum van het Nationale Park, bezoek aan “Museon”, een ondergronds museum over alles wat zich in de ondergrond bevindt, een tochtje met de “witte fietsen”, een wandeling naar het Jachtslot, enz.
Voor de vroege aankomers voorzien we op vrijdagnamiddag om 14 uur een korte wandeling en een bezoek aan de tentoonstelling “Het Verscholen Dorp”. ‟s Middags mogelijkheid tot kleine restauratie in het hotel.
Inchecken in het hotel vanaf 14 uur.
Deelnameprijs per persoon:
 Eenpersoonskamer: leden: 190 euro & niet-leden: 230 euro
 Tweepersoonskamer: leden: 170 euro & niet-leden: 210 euro
Incl. 2 overnachtingen met ontbijt, alle maaltijden van vrijdagavond tot zondagmiddag, verblijfstaksen, gidsbeurten en toegangsgelden.
Gratis shuttledienst hotel Foreesten van en naar treinstation te Nunspeet (lijn Amersfoort-Utrecht).
Niet inbegrepen: transportkosten, parkeergelden, dranken.
Vermits het Allerheiligenverlof aansluit op dit weekend kan men extra nachten boeken in het hotel aan voordelige tarieven: eenpersoonskamer 47,5 euro (incl. ontbijt) en tweepersoonskamer 59 euro (incl. ontbijt).

albums: 4
 
Mei 2012: Prospectie trip in 2011
Dec 31, 2011

Een greep uit de foto's van de prospectiereis in juni 2011

Album was created 6 years 4 months ago and modified 6 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 141 files
 
18 december 2011: Tentoonstelling De Modernen
Dec 18, 2011

Zoals u de afgelopen maanden hebt kunnen beleven blijft het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten met zijn collectie aanwezig op diverse locaties in Antwerpen.
Topstukken uit de collectie modernen kan u bewonderen in de Koningin Fabiolazaal. Er hangen meer dan vijftig meesterwerken uit de negentiende en twintigste eeuw.
4
Zo krijg je een overzicht van de rijkdom van de museumcollectie, met de beste werken van o.a. Henri De Braekeleer, Theo Van Rysselberghe, Emile Claus, James Ensor, Amedeo Modigliani, Rik Wouters, Gustave Van De Woestyne, Constant Permeke en Fernando Botero.
Een gids begeleidt ons zodat we optimaal van de tentoonstelling kunnen genieten.
Wanneer: Zondag 18 december 2011 om 11 uur
Waar: Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen
Bereikbaarheid: Alle buslijnen tot de Franklin Rooseveltplaats.Tram: alle lijnen naar het centrum.
Parking: St.-Jacobsmarkt
Prijs: Leden: 5 euro; niet-leden: 7 euro.

Album was created 6 years 3 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
16 decemer 2011 en 27 januari 2012: culinaire reis door Italie
Dec 16, 2011

DEGUSTATIE VAN ITALIAANSE OLIJFOLIES, WIJNEN EN HAPJES
Onder deskundige begeleiding maken jullie kennis met al het goede uit Italië. U krijgt de indruk dat u in Italië bent geweest.
U wordt ontvangen met een fris sprankelende Prosecco.
Tijdens het gedeelte over artisanale olijfolie leert u alle geheimen van dit schitterende product. Waarom bestaan er verschillende categorieën van olijfolie? Hoe wordt olijfolie best bewaard en gebruikt in de keuken zodanig dat alle gezondheidsaspecten erin blijven?...
U krijgt ook de gelegenheid om verschillende witte en rode wijnen te degusteren
De degustatie wordt telkens onderbroken met fijne Italiaanse hapjes (= maaltijd): verse tappenades, verschillende kazen, verse Italiaanse vleeswaren en opgelegde groenten….
Wanneer : vrijdag 16 december 2011 en vrijdag 27 januari 2012, telkens om 19 uur.
Waar : Casa di Speranza – Kapelstraat 101 – 2540 Hove
Prijs : 22 euro voor leden - 26 euro voor niet-leden

Album was created 6 years 3 months ago and modified 6 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 51 files
 
9 december 2011: Kertmarkt Essen
Dec 9, 2011

De Duitse stad Essen ligt in de deelstaat Nordrhein-Westfalen en is met zijn meer dan 280 kraampjes één van de grootste en meest favoriete kerstmarkten van Duitsland.
Je wordt in de oude binnenstad van de Willy-Brandt-Platz naar de Rathenaustrasse over de Kennedyplatz naar de Flachsmarkt ondergedompeld in de kerstsfeer.
Op de Kennedyplatz zorgt een hemel van duizenden lampjes bestaande uit 500 lichtkettingen van 20 meter lang meteen al voor het ultieme kerstgevoel.
De middeleeuwse markt toont ambachten in middeleeuwse tenten.
De internationale kerstmarkt biedt exotische geschenken uit de hele wereld aan.
Sfeervolle attracties zoals de versierde kerstboom van meer dan 18 meter hoog, het Internationale Kerstmannetjeshuis, het grote rad en de feestelijk versierde binnenstad verwennen de bezoekers.
In het Adveniat-kaarsenmakershuis kun je zelf kaarsen maken.
Naast de kerstmarkt is er in Essen nog meer te beleven. Bezichtig bijvoorbeeld de Dom van Essen en de Domschatkamer of Phänomania, waar de interactieve belevingswereld centraal staat.
Liever kunst, breng dan een bezoek aan de Villa Hügel met kunsthistorische tentoonstellingen. Deze residentie van familie Krupp heeft 269 kamers en is gelegen in een park van 28 hectare groot.
Kortom, Essen is een bezoek meer dan waard!
Praktische informatie: busreis heen- en terug (ter plaatse is iedereen vrij)
Vertrek om 7.30 uur (stipt) Parking – Campus Groenenborger Vertrek uit Essen: 18.30 uur, aankomstuur in Antwerpen ca. 21.30 uur Prijs: UA-leden 10 euro, niet-UA-leden: 14 euro
Inschrijven voor 20 november 2011

Album was created 6 years 3 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
25 november 2011: achter de schermen van CDE
Nov 25, 2011

De Campus Drie Eiken heeft door de aanwezige specialiteiten zoals Geneeskunde, Farmacie, Diergeneeskunde en Biomedische Wetenschappen behoefte aan een zeer specifieke infrastructuur. Tijdens deze rondleiding worden dan ook enkele unieke locaties bezocht.
Onze gids is Eddy Smedts die als diensthoofd van het Departement Infrastructuur voor de buitencampussen de ideale persoon is om ons te begeleiden.
We vertrekken aan de ingang van gebouw A, aan de kant van Parking 1, om 15h voor een 2 uur durende rondleiding.
Wanneer: vrijdag 25 november 2011, van 15 uur tot ± 17.30 uur
Waar: vertrek aan gebouw A, Universiteitsplein 1 te 2610 Wilrijk.
Prijs: 2 euro voor leden en niet-leden

Album was created 6 years 3 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Marc De Bot
 
19 november 2011: Fort van Breendonk
Nov 19, 2011

Het Fort van Breendonk is een ontroerend bewijs dat de gruwel van het Nazisme en de concentratiekampen ook België destijds niet gespaard heeft. Het is vandaag één van de best bewaarde kampen van Europa.
Van 1940 tot 1944 verbleven er 3500 gevangenen, minder dan 10 % van de ongeveer 40.000 erkende Belgische politieke gevangenen. Het Fort van Breendonk staat symbool voor de herinnering aan hun lijden.
Hoewel de oorlog en de hele naoorlogse periode niet echt aanzetten tot optimisme ( uitroeiing van de Joden, Rwanda, Joegoslavië…) willen zij toch een boodschap van hoop brengen met het doel rechten te verdedigen en te eerbiedigen en richten zij zich in de 1ste plaats tot allen die op één of andere manier hebben gestreden voor vrijheid, zich hebben verzet tegen onderdrukking en tot allen die het democratisch ideaal onderschrijven.
Wanneer: zaterdag 19 november 2011 om 13 uur stipt ( ± 2 uur )
Waar: Fort van Breendonk, Brandstraat 57, Willebroek.
Voorwaarden: waardig en respectvol gedrag; voorzie regenkledij en goede schoenen, een deel van het parcours is in openlucht
Bereikbaarheid: gratis parking; treinstation Willebroek ± 20 minuten; bushalte Willebroek kerkhof ± 5 minuten.
Prijs: leden: 5 euro; niet-leden: 8 euro

Album was created 6 years 3 months ago and modified 6 years 3 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 6 files
 
16 november 2011: Mandenvlechten
Nov 16, 2011

BROODMANDJE VLECHTEN
Nieuw!
Op woensdagavond 16 november 2011 zal Ann Vrancken ons inwijden in de knepen van het mandenvlechten. Na haar deskundige uitleg gaat ieder zelf aan de slag en keert rond 22 uur naar huis met een zelf gevlochten broodmandje. Ann heeft de microbe en passie voor het mandenvlechten opgedaan in Denemarken waar zij les volgde en sindsdien geeft zij in België workshops voor het vlechten van verschillende soorten manden.
Plaats: Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger, “De Passage”, Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen,
Uur: bijeenkomst om 19.15 uur
Prijs: leden betalen 10 euro, niet-leden 12 euro
Vlechtmateriaal is beschikbaar maar een scherp keukenmesje en een snoeischaar moet je zelf meebrengen.

Album was created 6 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
10 november 2011: Bezoek aan Umicor (volzet)
Nov 10, 2011

Wanneer: donderdag 10 november 2011 om 9 uur stipt
Waar: Adolf Greinerstraat 14, 2660 Hoboken, ingang A
Bereikbaarheid: met De Lijn bussen 1, 13 en 33 ( eindje stappen tot aan ingang A ) of met de wagen (bezoekersparking ter hoogte van ingang A )
Prijs: 2 euro leden en niet-leden
Voorwaarden: voor de veiligheid wordt gevraagd platte, gesloten schoenen te dragen en armen en benen te bedekken.

Album was created 6 years 3 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Danielle Verbueken
 
20 oktober 2011: Achter de schermen van de Bibliotheek op CST
Oct 20, 2011

Hoe ziet een wetenschappelijke bibliotheek anno 2010 er uit? Welke diensten kun je verwachten? Zal het papieren boek verdwijnen? Hoe werkt de elektronische bibliotheek? Geeft de UA-bibliotheek inderdaad 24 uur per dag toegang tot 12.000 elektronische tijdschriften? Wat is een e-book? Hoofdbibliothecaris Trudi Noordermeer verzorgt een inleiding over de werking van de blibliotheken op CST, CDE, CGB en CMI. Tijdens de rondleiding in de blibliotheek op de Stadscampus brengt u ook een bezoek aan de magazijnen. De tour eindigt in de leeszaal Preciosa waar u enkele kostbare oude werken zult bekijken.
Praktisch:
Wanneer: donderdag 20 oktober 2011, 18 u – 20.30 u Aansluitend wordt u een drankje aangeboden in de Agora.

Album was created 6 years 3 months ago and modified 6 years 2 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 41 files
Luc Sanspoux
 
15 oktober 2011: bezoek aan de Bourla schouwburg
Oct 15, 2011

Een rondleiding in de Bourlaschouwburg neemt je mee achter de schermen van één van Vlaanderens mooiste theatergebouwen. “De Bourla” opende haar deuren voor het publiek voor het eerst in 1834 en is een mix van sobere én extraverte bouwstijlen. We verwonderen ons over het unieke vakmanschap van de authentieke 19e eeuwse theatermachinerie, die in zijn originele staat is bewaard gebleven, we ademen de sfeer van vorige eeuw en horen de verhalen van onze gids over het gebouw en van zijn vele bewoners.
Om af te sluiten is er een drankje in de foyer voorzien.
Wanneer: Zaterdag 15 oktober 2011, start rondleiding 11 uur.
Samenkomst: in de inkomsthal om 10.45 uur
Prijs: Leden: 4 euro en niet-leden: 6 euro

Album was created 6 years 3 months ago and modified 6 years 3 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 38 files
 
12 oktober 2011: Bloemschikavond, herfststuk
Oct 12, 2011

Op woensdagavond 12 oktober 2011 zal bloembinder Nico Canters ons inwijden in de knepen van de bloemschikkunst. Na zijn deskundige uitleg gaat ieder zelf aan de slag en keert rond 22 uur naar huis met een eigen creatie.
Plaats: Hoeckx-Canters, Manebruggenstraat 257, Deurne
Uur: bijeenkomst om 19:45
Prijs: leden betalen 35 Euro, niet-leden 40 Euro
Zoals steeds zijn alle materialen inbegrepen. Koffie, thee en versnaperingen worden voorzien.

Album was created 6 years 7 months ago and modified 6 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 1 files
 
9 oktober 2011: Paleis aan de Meir (Antwerpen) volzet
Oct 9, 2011

Wegens groot succes nog een allerlaatste keer.
Op zondag 9 oktober 2011 om 14 uur nodigen we u uit een geleid bezoek te brengen aan het Paleis aan de Meir. Dit is een unieke en allerlaatste kans, georganiseerd door de Personeelsvereniging, om dit prachtige gebouw en, niet te vergeten, het zo omstreden meubilair te bewonderen. Afsluiten doen we met een kleine zoete verrassing. Mis deze unieke kans niet!
Praktisch: UA-lid betaalt 5 euro; niet-UA betaalt 8 euro. De plaatsen zijn beperkt tot 20 personen, dus snel inschrijven is aan te raden.
Data en uur: zondag 9 oktober 2011 om 14 uur. We verzamelen iets vroeger aan de inkom van het Paleis.
Inschrijven:

Album was created 6 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Colin Clarke
 
6 oktober 2011: bedrijfsbezoek aan Van de Velde nv
Oct 6, 2011

Marie-Jo en Prima Donna, allebei lingeriemerken van het Belgische bedrijf Van de Velde zijn u zeker welbekend. We starten het bedrijfsbezoek om 13.30 uur met een inleiding rond Van de Velde, koffie en frisdrank zijn voorzien. We krijgen een presentatie rond Lingerie Styling en een rondleiding in het hoofdkantoor te Schellebelle (ontwerp, call center, controle grondstoffen, snijzaal, productie). Aansluitend gaan we per eigen wagen naar het distributiecentrum in Wichelen (4km) Daar volgt nog een rondleiding (eindcontrole, inpak, stockage en verzendafdeling). Het einde is voorzien om 16.30 uur.
Wanneer: donderdag 6 oktober 2011
Samenkomst: parking Van de Velde NV – Lageweg,4 – 9260 Schellebelle om 13.15 uur of op campus Groenenborger, parking 2, vóór gebouw U om 12.15 uur.
Prijs: 2 euro.

Album was created 6 years 3 months ago and modified 6 years 3 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 11 files
Danielle Verbueken
 
2 ; 7 en 15 oktober 2011: Bezoek aan het MAS
Oct 2, 2011

Na de grote hype en het koppenlopen, organiseert de Personeelsvereniging “rustige” gegidste uitstappen in het MAS. Omdat de rondleidingen op 28 september, 2 oktober en 15 oktober 2011 reeds volzet zijn wordt een extra datum voorgesteld nl. zondag 7 oktober 2011. We kozen voor de super-MAS-toer waarin we op 2 uur tijd het hele gebouw zullen kunnen ontdekken. Voor wie in de grote drukte al eens een kijkje was gaan nemen is dit wellicht een goede gelegenheid om alles nog eens een tweede keer in zich op te nemen.
De plaatsen zijn beperkt. Snel inschrijven is dus de raad.

Album was created 6 years 7 months ago and modified 6 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 95 files
 
1 oktober 2011: slepen
Oct 1, 2011

We komen samen om 11.30 uur in de haven van Breskens. We varen uit met een professionele vissersboot en doen twee slepen van ongeveer drie kwartier. De gevangen vis en garnaal zal verdeeld worden onder de deelnemers. (vorig jaar 40 kg garnaal (totaal) en een paar kg vis/persoon gevangen)

Prijs: leden 33 euro; niet-leden: 40 euro
Zeker meebrengen: rubberen laarzen, regenpak, een mes voor het kuisen van de vis.

Album was created 6 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Colin Clarke
 
28 september 2011: Bezoek aan het MAS (volzet)
Sep 28, 2011

Na de grote hype en het koppenlopen, organiseert de Personeelsvereniging “rustige” gegidste uitstappen in het MAS. Omdat de rondleidingen op 28 september, 2 oktober en 15 oktober 2011 reeds volzet zijn wordt een extra datum voorgesteld nl. zondag 7 oktober 2011. We kozen voor de super-MAS-toer waarin we op 2 uur tijd het hele gebouw zullen kunnen ontdekken. Voor wie in de grote drukte al eens een kijkje was gaan nemen is dit wellicht een goede gelegenheid om alles nog eens een tweede keer in zich op te nemen.
De plaatsen zijn beperkt. Snel inschrijven is dus de raad.

Album was created 6 years 7 months ago and modified 6 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 157 files
Theo
 
25 september 2011: Fietstocht Zaventem
Sep 25, 2011

Tijdens de voormiddag fietsen we naar Bertem. Daar staat, 100 m boven de zeespiegel, een toren van 30 m met daarop de grootste burgerradar ter wereld. Aan de voet van deze reus vertelt een ervaren gids het boeiende verhaal van de verkeersbegeleiding in de lucht. Aansluitend keren we terug naar onze vertrekplaats voor de picknick.
In de namiddag rijden we dan de klassieke “Ronde om Brussels Airport”. Het domein van de luchthaven strekt zich uit over drie gemeenten (Steenokkerzeel, Zaventem, Machelen), omvat 1300 ha. en heeft een omtrek van 20 km. Wij komen o.m. voorbij de radar, het zend-en ontvangstcentrum, het vrachtcomplex Brucargo en de militaire gebouwen van de 15e Wing. We fietsen verder voorbij de start- en landingsbaan 25R en de nieuwe verkeerstoren, om deze boeiende tocht te eindigen onder de wielen van de landende vliegtuigen bij de baan 25L.
De totale tocht bedraagt ongeveer 46 km. In de namiddag fietsen we 25 km. De tocht in de namiddag is gemakkelijk, enkel de volledige tocht vereist wat meer conditie. Wie de dagtocht te lang vindt, kan inpikken tijdens de picknick en enkel in de namiddag meefietsen.
Waar: Leuvensesteenweg 175 te 3070 Kortenberg
Wanneer: zondag 25 september 2011 om 10 uur. Voor diegenen die enkel in de namiddag fietsen, afspraak omstreeks 12 uur voor de picknick. Het einde is voorzien rond 16.30 uur.
Prijs: 15 euro voor leden en 18 euro voor niet-leden. Prijs blijft dezelfde voor korte of lange tocht.
In deze prijs zijn inbegrepen: huur van de fiets, begeleiding, drankje bij de picknick
Meenemen: picknick en drank voor onderweg

Album was created 6 years 7 months ago and modified 6 years 2 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 87 files
Danielle Verbueken (reeks 1 DSC 5xxx) en Colin Clarke (reeks 2 DSC 6xxx)
 
22 september 2011: BEZOEK AAN EMAT
Sep 22, 2011

EMAT, de gerenommeerde onderzoeksgroep binnen onze universiteit heeft vorig jaar ‟s werelds meest performante microscoop aangekocht. Het troetelkind kreeg de naam Qu-Ant-EM en kan duidelijke beelden maken tot op 0,05 nanometer. De uitzonderlijke know-how van EMAT‟s mensen is belangrijk om successen te boeken. Er was heel wat belangstelling van de pers en er zijn al heel wat artikels verschenen in kranten en magazines (ook niet-wetenschappelijke) maar nu krijgt de personeelsvereniging
3
een rondleiding aangeboden met toelichting door een van de onderzoekers van EMAT. Drankje achteraf is voorzien.
Wanneer: donderdag 22 september 2011, van 16 uur tot ongeveer 17.30 uur
Waar: verzamelen in de hal van het U gebouw – Campus Groenenborger

Album was created 6 years 7 months ago and modified 6 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 161 files
 
2 september 2011: PV bestuursdag in Mechelen
Sep 2, 2011
Album was created 6 years 5 months ago and modified 6 years 5 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 8 files
Colin Clarke
 
10 AUGUSTUS 2011: bezoek aan Hoogstraten (volzet)
Aug 10, 2011

Niet te ver, niet door iedereen gekend en toch de moeite waard!
We bezoeken de grote attractiepunten:
De Sint-Katharinakerk:
Deze indrukwekkende kerk en toren werden gebouwd tussen 1524 en 1546 in opdracht van graaf Antoon de Lalaing en gravin Elisabeth van Culemborg naar een plan van Rombout Keldermans, één van de architecten van de kathedraal van Antwerpen. De kerk met haar 104,70 meter hoge toren heeft een lengte van 80 meter en wordt vaak de “triomf der bakstenen” genoemd! Het is dan ook niet voor niets één van de hoogste bakstenen gebouwen van de wereld De basis van de toren is vierkantig; boven de klokkenkamer wordt hij achtkantig. Deze flamboyante laatgotische stijl, waarbij bakstenen worden afgewisseld met witte ‟speklagen„ uit zandsteen, vinden we op meerdere plaatsen in de omgeving terug.
Het begijnhof:
Dit hof bood eeuwenlang bescherming aan vrouwen die weliswaar niet de gelofte van armoede hadden afgelegd - zoals kloosterzusters - maar net als zij religieus in het leven stonden. Vandaag de dag straalt dit Unesco Werelderfgoed nog steeds diezelfde rust en stilte uit. Tijdens de rondleiding ontdekt u zijn prachtige barokke kerk en verscheidene kapelletjes verspreid op het hof.
De Veiling:
Na de oogst vinden de meeste groenten en fruit hun weg naar ons bord via de veiling. Veiling Hoogstraten is één van de grootste van de Benelux. Jaarlijks wordt hier meer dan 20.000 ton aardbeien verhandeld.
Programma:
10 uur – 12 uur: Rondleiding met gids in de Sint-Katharinakerk en Begijnhof
12 uur – 13.30 uur: Lunch: Videe met kippenragout en brood, Apfelstrüdel met ijs of slagroom.
13.30 uur – 15.30 uur: Rondleiding in de Veiling van Hoogstraten
Wanneer: woensdag 10 augustus 2011 (in de sluitingsweek)
Waar: Verzamelen om 9.45 uur aan Toerisme Hoogstraten, juist naast de kerk, op de Vrijheid.

Album was created 6 years 7 months ago and modified 6 years 5 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 257 files
 
2 ; 17 juli en 20 en 21 augustus 2011 : bezoek aan de Indische tempel in Wilrijk
Jul 2, 2011

In juli gaan we op bezoek in de grootste Jain-tempel buiten India, en de eerst op het Europese vasteland. Een andere bevindt zich in Londen. Wilrijk is erg verbonden met het jainisme. De talrijke Indiase diamantairs die in de buurt wonen, behoren namelijk tot deze godsdienst. Een gids leidt ons gedurende ongeveer 1,5 uur rond en geeft deskundige uitleg over het ontstaan en de verspreiding van de godsdienst in India.
Eerst bekijken we de buitenkant van de tempel en vernemen we alles over bouw, kunst en architectuur. Daarna bezoeken we de tempel binnen en horen we boeiende informatie over religie, rituelen, feesten.
Als laatste deel bezoeken we de meditatiehal en het Jain Cultural Center van de Indiase gemeenschap in Antwerpen.
Onze gids is behalve indologe ook conservator Azië in het MAS en docente Jainisme aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen Antwerpen. We kunnen dus niet in betere handen zijn om dit gebouw te bezoeken.

Album was created 6 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Colin Clarke
 
25 juni 2011: Modewandeling Antwerpen
Jun 25, 2011

Als goede Antwerpenaar weten we dat onze stad een gerenommeerd modecentrum is. We weten allemaal dat de pioniers van de modebeweging of de zogenaamde Antwerp Six aan de Antwerpse Academie hebben gestudeerd. Rond de Modenatie krioelt het momenteel van jong talent.
Antwerpen heeft niet alleen een Modeacademie maar ook belangrijke modemerken openen een winkel in deze stad. Er zijn zoveel verschillende modewijken die hun eigenheid kennen en die we tijdens deze wandeling zullen aandoen. Caroline Krijnen, die ook de chocoladewandeling gidste, zal onze gids zijn.
We krijgen heel veel te horen over de geschiedenis van de mode en bijzondere winkels die hiermee te maken hebben. Er is de wijk rond de Wilde Zee, het hippe Zuid en natuurlijk ook de winkels op de Meir. De Stadsfeestzaal maakt deel uit van het modegebeuren in Antwerpen en we sluiten daar af met een glaasje Champagne in de Laurent Perrier Champagnebar tussen 13 en 14 uur.

Album was created 6 years 7 months ago and modified 6 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 142 files
 
7 juni 2011: Achter de schermen van de UA-Campus (CST)
Jun 7, 2011

Wie de vorige keer niet mee kon op deze rondleiding krijgt nu een tweede kans.
Wou je al lang eens weten waar die warme of koude lucht nu juist vandaan komt? Zijn er veel verdoken hoekjes op de campus? Zijn er hier eigenlijk kelders en zolders en worden die ergens voor gebruikt?
Johan zal jullie rondleiden door kelders en zolders van het Hof van Liere en de aanpalende gebouwen. Onderweg bekijken we ook enkele mooie locaties, waar de meeste van jullie waarschijnlijk nog nooit geweest zijn en wordt u ook een drankje aangeboden in het Agora-café. Maw een andere kijk op onze dagelijkse werkplek.
Omwille van de vele trappen is een goede conditie wel echt nodig voor deze rondleiding. Maximum aantal deelnemers is 15.
Wanneer: dinsdag 7 juni 2011, van 15 uur tot ongeveer 18 uur.
Waar: vertrek in de kleine binnentuin aan de receptie, Hof van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen.

Album was created 6 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
29 mei 2011: WANDELVOORDRACHT DOOR JOODS ANTWERPEN
May 29, 2011

De aandacht gaat uiteraard naar de Joodse aanwezigheid in Antwerpen, doch ook naar de
gemeenschappelijke wortels van jodendom en christendom.
We lopen langs joodse scholen en winkeltjes en we ontdekken in het straatbeeld ook synagogen, de
belangrijkste plaats van samenkomst voor religieuze joden. We krijgen uitleg over de sabbat, feesten,
ethiek, onderwijs en de verschillen tussen de asjkenazische en sefardische joden. Deze wandeling staat
onder leiding van Frans L. van den Brande, oud-docent judaïstiek
Dan staat er een bezoek aan de synagoge van Portugese ritus in de Hovenierstraat op het programma
met uitleg door mevr. N. Iarchy, gids, gevolgd door het restaurantbezoek.
Tijdens het avondmaal in het joods internationaal gerenommeerd jiddisj restaurant Hoffy's, volgt nog een
toelichting over de joodse identiteit, en over het kasjroet, de spijswet.
De koosjere warme maaltijd bestaat uit: voorgerecht (sefardisch), hoofdgerecht (asjkenazisch), dessert,
incl. drank (water, plat en bruis).
Wanneer: Zondag 29 mei 2011
Vertrek: samenkomst in de benedenhal van het Centraal Station (Antwerpen) om 14 u.
Einde ongeveer 20 u

Een praktisch punt:
De heren dienen voor het synagogebezoek een hoofddeksel te dragen (hoed, pet, muts...). Voor de
dames zijn er geen voorschriften. Voor allen geldt 'decente kleding': we wandelen in een joods-orthodoxe
omgeving

Album was created 6 years 10 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
21 mei 2011: avonturentocht met Jef Corsmit
May 21, 2011

We maken een tocht in de Ourthevallei, rond de Herourots. Een groot deel van de wandeling loopt langs smalle en brede oeverpaden. We moeten immers tweemaal door de rivier en over rotsen. De tocht is ongeveer 15 km. Wanneer: zaterdag 21 mei 2011 Samenkomst: om 07.30 u aan parking nr 1 Groenenborgercampus. We starten de wandeling aan de kerk van Nadrin om 10 u. Meebrengen: wandelschoenen, watersandalen, handdoek en picknick.

Album was created 6 years 7 months ago and modified 6 years 7 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 81 files
 
12 mei 2011: Kaasaffineur
May 12, 2011

MARTENS KAASMEESTER is sinds 1981 actief en heeft zich vooral gespecialiseerd in kaas. Steeds op
zoek naar authentieke en originele producten, kwam hij in de ban van hoogstaande kwaliteitskazen,
meestal gemaakt van verse, rauwe melk en dikwijls nog op de hoeve zelf. Dit komt de kwaliteit ten goede.
MARTENS KAASMEESTER geeft ons, na ontvangst met aperitief, een rondleiding en initiatie rond kaas,
kaasbereiding enz…., en het samenstellen van een kaasschotel.
Wij krijgen ook de gelegenheid om een kaasschotel te degusteren inclusief met aangepaste wijnen en
brood.
Het programma zal waarschijnlijk circa 3 uur duren, inclusief de degustatie (volwaardige maaltijd).
Wanneer: 12/05/2011
Waar: Martens-Kaasmeester, Turnhoutsebaan 328/a, 2970 Schilde
Start: 19 u stipt (ontvangst vanaf 18:30)

Album was created 6 years 10 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
7 mei 2011: toneelstuk 10 Kleine negers
May 7, 2011

Het meest verkochte boek ter wereld van Agatha Christie nu als bloedstollende theaterthriller met
ronkende namen als Jelle Cleymans, Bob Seldeslaghs, Nathalie Wijnants, Jan Schepens, Sébastien De
Smet en 5 andere verdachten.
Op een onbewoond eiland worden tien gasten uitgenodigd die elkaar niet kennen. Ook hun gastheer
hebben zij nooit eerder ontmoet.
Dan worden ze door een mysterieuze stem beschuldigd van moord en blijken ze allemaal iets op hun
kerfstok te hebben. De gasten komen één voor één op gruwelijke wijze aan hun einde.
Steeds als er een slachtoffer valt, valt er één van de tien poppetjes die op de schoorsteenmantel staan
om. De spanning stijgt als de gasten zich realiseren dat de moordenaar één van hen moet zijn…
Wanneer: zaterdag 7 mei 2011, om 20.30 u.
Waar: Fakkeltheater, Rode Zaal, Hoogstraat 45, 2000 Antwerpen

Album was created 6 years 10 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
30 april 2011: een dagje musea in Gent
Apr 30, 2011

Gent heeft de Thuis in de stad-prijs 2010 gewonnen met het STAM en de ontsluiting van de Bijlokesite. De jury prees vooral de herbestemming van het voormalige abdijcomplex naar een toegankelijke cultuurcampus en de tuinen van de Bijlokesite als nieuwe ontmoetingsplaats. DE ideale gelegenheid om een bezoek te brengen aan Gent!
Gent heeft met het STAM nu ook een stadsmuseum waar de geschiedenis van Gent wordt verteld in een zestal periodes, van de ontluikende stad tot vandaag. Er is zelfs een ruimte voorzien waar de geschiedenis van de diefstal van het paneel van de „rechtvaardige rechters‟ wordt gepresenteerd. Een gids zal ons door het museum leiden en zo maken we ineens kennis met de pas gerestaureerde Bijloke-abdij.
Tussen de middag kan je even halt houden in het centrum van Gent voor een hapje te eten.
In de namiddag bezoeken we het Dr. Guislainmuseum waar de tentoonstelling „Het gewichtige lichaam. Over dik, dun, perfect of gestoord‟ loopt. Hier zal een gids ons aan het denken zetten over hoe wij naar ons lichaam kijken en hoe wij daar toe gekomen zijn. Denk maar aan de media die ons steeds het “perfecte” uiterlijk verkopen. Het rolmodel ter promotie van de nieuwe slanke lijn was keizerin Sissi en tot hiertoe blijft het slankheidsideaal nog steeds een streven van vele mensen zonder aandacht te hebben voor hun gezondheid. We denken dan in extreme gevallen aan boulemie en anorexia nervosa. Een boeiende tentoonstelling!
Wanneer: zaterdag 30 april 2011 om 10 u aan het Bijlokemuseum en om 14.30 u aan het Dr. Guislainmuseum
Waar: Godshuizenlaan 2 te Gent
Bereikbaarheid: In Gent zelf kunnen we ons verplaatsen met tram 1, die stopt aan het Sint Pietersstation, die het Bijlokemuseum passeert en doorrijdt tot aan het Dr. Guislainmuseum, voor diegenen die met de trein komen. Wie met de auto komt kan misschien zijn auto reeds parkeren aan het Dr. Guislainmuseum en met de tram naar het eerste museum komen.
Prijs: leden: 12 euro; niet leden: 17 euro

Album was created 7 years ago and modified 6 years 9 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 154 files
 
17 april 2011: Mechelen - Joods Museum van Deportatie en Verzet
Apr 17, 2011

Het Joods museum is gevestigd in de voormalige Dossinkazerne in Mechelen.
Hier richtten de nazi‟s in 1942 het “SS-Sammellager Mecheln” in, een verzamelkamp voor joden uit België. Het was het vertrekpunt van een deportatie zonder terugkeer. Tussen 1942 en 1944 werden 24.916 joden en 351 zigeuners weggevoerd naar Auschwitz waar 2/3 van hen onmiddellijk na aankomt vergast werden. Bij de bevrijding van de kampen waren er nog slechts 1221 in leven. De Dossinkazerne was dus letterlijk “ een wachtkamer van de dood”.
Het “Joods Museum van Deportatie en Verzet” belicht deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Onder leiding van een gids bezoeken we dit museum gedurende ongeveer 1 ½ uur.
Wanneer: zondag 17 april 2011 om 14 u.
6
Waar: Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen ( een groot okerkleurig gebouw )
Bereikbaarheid: met de auto in de buurt altijd betalend, dichtstbijzijnde gratis parking: Rode Kruisplein, 5 minuten stappen; met de trein: halte Nekkerspoel , 7 minuten stappen
Prijs: leden: 2 euro; niet leden: 4 euro

Album was created 7 years ago and modified 6 years 9 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 49 files
 
5 april 2011: Bloemschikken
Apr 5, 2011

Op dinsdagavond 5 april 2011 zal bloembinder Nico Canters ons inwijden in de knepen van de
bloemschikkunst. Na zijn deskundige uitleg gaat ieder zelf aan de slag en keert rond 22 uur naar huis met
een eigen creatie.
Plaats: Hoeckx-Canters, Manebruggenstraat 257, Deurne
Uur: bijeenkomst om 19.45 u
Leden betalen 35 euro en niet-leden 40 euro
Zoals steeds zijn alle materialen inbegrepen. Koffie, thee en versnaperingen worden voorzien.

Album was created 6 years 10 months ago and modified 6 years 10 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 11 files
 
2 en 15 april en 18 en 26 juni 2011: Koninklijk Paleis Meir Antwerpen - VOLZET
Apr 2, 2011

Op zaterdag 2 april en vrijdag 15 april; op 18 en 26 juni a.s. nodigen we u uit een geleid bezoek te brengen aan het Koninklijk Paleis
aan de Meir.
Dit is een unieke kans om dit prachtige gebouw en, niet te vergeten, het zo omstreden meubilair te bewonderen.
Afsluiten doen we met een kleine zoete verrassing.

Album was created 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
April-juni 2011: Interclub Tennis
Apr 1, 2011

Tijdens de maanden april – mei – juni kan U deelnemen aan de inter-clubcompetitie bij de Antwerpse Vereniging van Vriendenclubs. Hierbij speelt U een 6-tal wedstrijden enkel en/of dubbel. De wedstrijden vangen telkens aan om 18 uur, tenzij anders wordt vermeld in de wedstrijdkalender, en worden gespeeld tijdens de week (GEEN weekend !). De wedstrijddata zijn bekend op 31 maart.
Keuzemogelijkheden (inschrijven in maximum 2 reeksen) :
Enkel:
Dames: open reeks (alle leeftijden) / dubbel twens (40+)
Heren: open reeks (alle leeftijden ) / 35 jaar / 45 jaar / 55 jaar
Dubbel:
Dames: open reeks (alle leeftijden) / double twens (40+) / Veteranen (50+)
Heren : open reeks (alle leeftijden ) / 35 jaar / 45 jaar / 55 jaar / 60 jaar
Gemengd: open reeks (alle leeftijden ) / Veteranen (dame +40 jaar, heer +45 jaar) /
Super Veteranen (dame +50 jaar, heer +55 jaar)
Indien U belangstelling hebt, gelieve ten laatste op 18 februari 2011

Album was created 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
31 maart 2011: Theater Zeemanshuis : De Golf
Mar 31, 2011

Een leraar geschiedenis aan een atheneum begint met leerlingen van het 6de jaar een merkwaardig experiment. Doel is na te gaan of er in onze westerse wereld een alleenheerschappij zou kunnen ontstaan. Hij introduceert een nieuwe beweging “ De Golf” die steunt op 3 pijlers: discipline, eenheid en actie. De leerlingen reageren onverwacht positief en kiezen een naam, een embleem, een groet en een uniform. Na 2 dagen heeft “ De Golf” heel de school in haar greep en wordt er tevens fel oppositie gevoerd door ouders, collega‟s en de directie. De 4de dag beslist de leraar dan ook dat er een einde moet komen aan zijn experiment. Zal het lukken?
“De Golf” is gebaseerd op waargebeurde feiten in Palo Alto in Californie in 1967.
Alex Van Haecke vertaalde en bewerkte het oorspronkelijke essay “The Wave” aan onze tijd en leefwereld aan in zijn theaterversie.
Wanneer: donderdag 31 maart om 20 u. stipt
Waar: Theater Zeemanshuis, Falconrui 21, 2000 Antwerpen
Prijs: leden 10 euro; niet-leden 13,5 euro

Album was created 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
25 maart 2011: Bezoek aan het centraal magazijn van de Kringwinkel Antwerpen
Mar 25, 2011

De Kringwinkel Antwerpen zorgt er al ruim 15 jaar voor dat bruikbare en waardevolle goederen niet op de afvalberg terecht komen maar integendeel een 2de leven kunnen gaan leiden.
Ze hebben een eigen atelier waar o.m. elektrische toestellen, meubelen, fietsen…nagekeken en hersteld worden. Elektrische toestellen krijgen zelfs 6 maanden garantie mee. Ze bewijzen dat tweedehands soms origineel en zeker niet duur is.
Ben je op zoek naar leuke spullen of wil je integendeel van overtollige zaken of misschien een hele inboedel vanaf, de Kringwinkel biedt een oplossing en heeft zelfs een gratis afhaaldienst.
Ze streven bovendien naar sociale tewerkstelling en bieden opleiding en permanent werk aan mensen waarbij dat op de reguliere manier minder evident is.
5
Een gids leidt ons gedurende 1 ½ uur rond in het centraal magazijn waar we alle sorteerafdelingen en herstelateliers bezoeken en aldus kennis maken met de werking van Kringwinkel Antwerpen.
Wanneer: vrijdag 25 maart 2011 om 14.30 u.
Waar: Deurnebaan 52, 2170 Merksem
Bereikbaarheid: vlot bereikbaar met de Lijn, beperkte gratis parkeerplaats in de buurt
Prijs: leden: 2 euro; niet-leden: 2 euro

Album was created 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
19 maart 2011: Luc Tuymans Retrospectieve
Mar 19, 2011

De tentoonstelling “Retrospective” biedt een overzicht van het werk van de Belgische kunstenaar Luc Tuymans. Na een uitgebreide tournee door Amerika, is deze tentoonstelling in Europa slechts op één locatie te zien: namelijk in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.
Luc Tuymans (°1958 Mortsel) wordt internationaal beschouwd als één van de meest betekenisvolle en invloedrijke schilders van onze tijd.
De tentoonstelling omvat 75 werken en geeft een chronologisch overzicht van 30 jaar artistieke arbeid van deze kunstenaar. Terugkerende thema‟s in zijn werken zijn de geschiedenis, het geheugen en de massamedia.
Dit is dan ook echt een unieke kans om het werk van Tuymans in detail te leren kennen.
Wanneer: zaterdag 19 maart 2011, samenkomst om 10.15 u (rondleiding 10.30 u – 11.45 u)
Waar: BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Prijs: leden: 10 euro, niet-leden: 13,5 euro

Album was created 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
12 maart 2011: AMSTERDAM : tentoonstelling Hermitage
Mar 12, 2011

Alexander III van Macedonië (356 -323 v. Chr.) dankt zijn bijnaam aan het enorme gebied dat hij wist te veroveren: van Griekenland in het westen tot aan de Indus in het oosten, het grootste rijk dat de oudheid gekend heeft. Hij kwam aan de macht toen hij twintig jaar was, op zijn dertigste had hij dit reusachtige gebied onder zijn bewind!
De tentoonstelling begint met de mythe van Alexander. Voostellingen op schilderijen, wandtapijten tonen zijn heldendaden en triomfen.
Daarna gaat het over Alexanders werkelijkheid, zijn geboorteland Macedonië, zijn helden Achilles en Herakles, zijn idealen. Bijzonderste onderdeel van deze werkelijkheid is zijn reis, de grote veldtocht met 50.000 man naar het Oosten. Objecten uit Egypte, Perzië, van de nomaden en Babyloniërs verhalen over de rijke culturen die hij tegenkwam. Anderzijds brengt de tentoonstelling ook de Griekse invloed op de andere culturen in beeld.
Zijn erfenis komt als laatste aan bod met o.m. vierde-eeuwse reliëfs uit Palmyra.
Na de lunch verkennen we in kleine groepjes met een “Mee in Mokum”gids historische en verborgen plekjes, we genieten van hun persoonlijke verhalen en van de Amsterdamse sfeer.
Na de wandeling zijn we nog vrij tot 18.30 u.
Wanneer: zaterdag 12 maart 2011 om 7.30 u stipt op de parking van Groenenborgerlaan.
Deelnameprijs: leden: 42 euro, niet-leden: 50 euro.
Hierin is begrepen: autocar, toegang en gidsbeurt door de tentoonstelling, lunch, de “Mee in Mokum”gidsbeurt en de fooi.

Album was created 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
3 maart 2011: Schone Schijn
Mar 3, 2011

Deze fantastische theaterproductie is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie (Keeping up appearances), waarbij de Lady of the House, Hyacinth Bucket (spreek uit: Bouquet) ons verwaardigt met een bezoek aan Antwerpen. Met in haar kielzog natuurlijk degenen die het met haar en haar dinertjes bij kaarslicht te stellen hebben: sullige echtgenoot Richard, de op seks beluste zussen Daisy en Rose, haar intens luie zwager Onslow en Elizabeth, de buurvrouw die nog geen kopje koffie kan drinken met Hyacinth in de buurt.

In deze hilarische comedy krijgt Hyacinth de mogelijkheid om dichter bij de adel in de buurt te komen dan ze ooit geweest is. Ze doet mee aan een wedstrijd rozen kweken. De jury bestaat uit niemand minder dan Prins Charles en de eerste prijs is een persoonlijke rondleiding door zijn prachtige tuinen. Voor een rondleiding door de Prins van Wales heeft Hyacinth letterlijk alles over.

U bent van harte uitgenodigd aan te sluiten bij haar souper bij kaarslicht, te drinken uit haar Royal Doulton servies en te lachen om haar avonturen.
Kortom eens leven in schone schijn!

Wanneer: donderdag 3 maart 2011, om 20 u.
Waar: Zuiderkroon, Vlaamse Kaai 81-83, 2000 Antwerpen

Prijs Golden Seat (inclusief reservatiekosten): UA-leden: 24€ , niet-UA-leden: 28 €
Inschrijven voor 1 december 2010

Album was created 7 years 4 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
23 februari 2011: Kunst op de campus (CMI)
Feb 23, 2011

U heeft zeker al opgemerkt dat de gebouwen van onze Universiteit onderdak bieden aan een zeer ruime kunstverzameling.
In publiek toegankelijke ruimten, gangen, burelen, leslokalen en aula‟s, overal hangen of staan kunstwerken. Deze collectie is het resultaat van vele tientallen jaren kunstbeleid en bevat heel wat waardevolle en opmerkelijke stukken.
Na het succes van vorig jaar op de Stadscampus, willen we dit jaar de aandacht vestigen op enkele kunstwerken op de Campus Middelheim.
Onze gids is weer dhr. Ernest Van Buynder die als voorzitter van de commissie “Kunst op de Campus” en als voormalig directeur van het MHKA natuurlijk de ideale persoon is om ons een onvergetelijke kunstrondleiding te geven door deze collectie.
U zal deze kunstwerken na deze twee uur durende rondleiding zeker met andere ogen bekijken!
Wanneer: woensdag 23 februari 2011, om 14 u, einde rond 16 u
Waar: samenkomst aan de receptie van gebouw A op Campus Middelheim
Prijs: 2 euro (drankje inbegrepen)

Album was created 7 years ago and modified 6 years 10 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 63 files
Robert Verlinden
 
19 februari 2011: Chocoladewandeling VOLZET!!
Feb 19, 2011

Chocolade spreekt tot de verbeelding. Denk maar aan het fascinerende verhaal van herkomst, de wonderbare eigenschappen die aan chocolade worden toegedragen, de vele verhalen die rond chocolade verteld worden en ontelbare boeken die over dit onderwerp zijn verschenen.
Op deze lekkere wandeling duiken we in de geschiedenis van de chocolade en hoe die zijn weg naar onze contreien vond. U komt alles te weten over dit kostbaar betaalmiddel in de tijd van Maya‟s en Azteken, het krachtig geneesmiddel in het Europa van de 16de eeuw, en een extravagant genotsmiddel aan de hoven van machtige keizers, koningen, ….
De chocoladewandeling, onder leiding van een ervaren gids, is een wandeling door historisch Antwerpen rond de geschiedenis van chocolade met steeds een link naar de stad en een aantal stops om chocolade te proeven. We stoppen bij The Chocolate Line, Neuhaus…
U leert waarom chocolade goed voor u is, en wat het precies met u doet. De gids vertelt u over de verschillende toepassingen van chocolade en laat er u ook een paar zien.
Wanneer: zaterdag 19 februari 2011 om 10 u
Waar: We spreken af op de Grote markt aan het standbeeld.
Duur: 2,5 à 3 uur Prijs: 15 euro voor leden en 20 euro voor niet leden

Album was created 7 years ago and modified 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 73 files
 
11 februari 2011: Quiz: Wisselbeker Theo Dierckx
Feb 11, 2011

Welke Italiaanse kaas wordt van buffelkoeienmelk gemaakt? Van wat is R&B de afkorting? Welke Vlaamse wielrenner lustte wespen en gesneden broden?
Vrijdag 11 februari 2011 is het weer zover want dan vindt voor de 4de keer de UA-personeelsquiz plaats. Aan de winnaars van vorig jaar (“De krab met 6 poten”) werd gevraagd de nieuwe quiz in elkaar te steken, iets wat zij met veel plezier doen.
Verwacht u aan een mengelmoes van creatieve, algemene, praktische, visuele, eetbare, technische, spannende en grappige vragen. Voor iedereen wordt er alvast een prijs voorzien, maar slechts één ploeg kan gaan lopen met de Wisselbeker Theo Dierckx.

Waar: Het Atrium (restaurant) op Campus Middelheim,
Wanneer: 11 februari 2010 om 19.30u stipt, deuren om 19 uur.

Album was created 7 years ago and modified 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 191 files
 
12 februari 2011: Opvoeden van Rita - Theater VOLZET
Feb 11, 2011

Het klassieke Pygmalion-verhaal anno 2011! Educating Rita is een heerlijke komedie van Willy Russell die sinds 1980 niet meer weg te denken is op de Londense West End en nu eindelijk in Vlaanderen is met twee absolute topacteurs in de cast.
Dr. Frank Bryant (Hans Lightvoet), een bezopen professor literatuur die tegen z‟n zin les geeft en drinkt als een Zwitser, lijkt alle interesse in zijn vak verloren te hebben. De prof. krijgt echter een fameuze opkikker wanneer Rita (Sandrine André) door zijn deur stapt, een kapster die besloten heeft dat er meer in het leven moet zijn dan krulspelden, baléages en het strijken van de hemden van haar man. Als vrije studente volgt ze een cursus literatuur bij Frank. Haar leeservaringen beperkt zich tot “Dag allemaal”, haar vermogen tot analyse houdt op bij de “Story”.
Frank raakt zowaar gecharmeerd door haar levenslust en haar resoluut onacademisch gezond verstand.
Het begin van een heerlijk komisch steekspel.
Wanneer: zaterdag 12 februari 2010, om 20.30 u
Waar: Fakkeltheater, Rode Zaal, Hoogstraat 45, 2000 Antwerpen
Prijs : UA leden : 11 euro, niet UA-leden : 15 euro

Album was created 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
 
5 februari 2011: Tussen hemel en hel
Feb 5, 2011

Hoe onze voorvaderen van de 6de tot de 16de eeuw omgingen met de dood wordt in deze tentoonstelling duidelijk gemaakt aan de hand van een uitgelezen selectie van een tweehonderdtal objecten en kunstwerken. De benadering is multidisciplinair en de neerslag van verschillende invalshoeken zoals de kunstgeschiedenis, de archeologie, de sociologie, de godsdienstwetenschap en het forensische onderzoek.
Vier thema‟s komen aan bod:
1) De oorzaken van de dood - In de middeleeuwen lag de levensverwachting veel lager dan nu. Ziekten, epidemieën, slechte hygiëne en oorlogen waren de boosdoeners en maakten van de dood een bijna dagelijkse ervaring.
2) De stervensbegeleiding en de doodsrituelen Afhankelijk van de sociale status kreeg het stoffelijk overschot een verschillende behandeling.
3) De topografie van de dood - Achter elk graf gaat een man, een vrouw, een kind of een gemeenschap schuil. Kerkhoven en cultusplaats kregen een belangrijke, zij het wisselende plaats in de gemeenschap.
4) Van dood tot verrijzenis - Na de dood wachtte voor de overledene het laatste oordeel. Hemel, hel of vagevuur werden in het vooruitzicht gesteld. De dodendans, het rad van fortuin en de goede dood omschreven de relatie tot het eeuwige leven in het christelijk denken
Wanneer : Zaterdag 5 februari 2011 om 14 u (ipv 11 u).
Waar : Jubelparkmuseum, Jubelpark 10, 1000 Brussel
Prijs: Leden : 10 euro - Niet-leden: 15 euro

Album was created 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Colin Clarke
 
20 januari 2011: Het Maagdenhuis Antwerpen
Jan 20, 2011

Maegdeckens' In het Maagdenhuismuseum kan je de kunstcollectie van ocmw Antwerpen bewonderen. Het museum
was vroeger een weeshuis voor meisjes. Voor weesmeisjes werd toen het woord ‘maegdeckens’ gebruikt. Vandaar de
naam 'Maagdenhuismuseum'.
De collectie bevindt zich in een architecturaal interessant gebouw uit de 16e-17e eeuw waarbij vooral de voorgevel en
de fraaie binnenkoer de aandacht trekken. Het museum strekt zich uit over de binnenplaats, de benedenverdieping en
de kapel van het gebouw.
We krijgen een rondleiding met uitleg door een gespecialiseerde gids.
We opteerden voor een nocturne zodat wij de enige groep in het museum zijn. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.
Wanneer: Donderdag 20 januari 2011 om 18 u.
Waar: Verzamelen om 17.45 u aan het museum Maagdenhuis, Lange Gasthuisstraat 33, 2000 Antwerpen
Hoe er geraken:
Tram/Bus: Alle lijnen via de leien of de Groenplaats
Auto: Betalende parking aan de Nationale bank.
Prijs: Leden: 4 €; niet-leden: 7 €

Album was created 7 years ago and modified 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 127 files
 
8 januari 2011: Ensor ontmaskerd
Jan 8, 2011

In “Ensor ontmaskerd” worden tekeningen en schilderijen met elkaar geconfronteerd, om zo de denkwereld van de eigenzinnige kunstenaar en het ontstaansproces van zijn meesterwerken te verduidelijken. De tentoonstelling tracht de bezoeker in te wijden in de gedachtewereld en artistieke evolutie van Ensor.
De tentoonstelling is opgebouwd rond drie grote thema’s:
• Ensor als realistische schilder van de 19e eeuw
• De groteske schilderijen en maskers van Ensor
• Foto’s, documenten, schoolschriften, e.d. die de samenhang in Ensors avontuurlijke artistieke traject in woord en beeld aantonen.

Naast 65 schilderijen worden ook meer dan 150 tekeningen tentoongesteld die de sleutel tot Ensors bekende werken vormen.

Complementair aan de Ensor tentoonstelling in het ING-cultuurcentrum toont het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel in de wandelgangen rond de concertzalen de onbekende Ensor als schrijver, tafelredenaar en componist.

Wanneer: zaterdag 8 januari 2011 om 10.30 u.
Waar: ING Cultuurcentrum, Kunstberg, Koningsplein 6 te Brussel (bij het Centraal Station)

Album was created 7 years 5 months ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • This album is empty
Colin Clarke
 
7 januari 2011: Achter de schermen van de Singel
Jan 7, 2011

Zoals jullie misschien al zullen opgemerkt hebben is het gebouwencomplex van de kunstcampus deSingel uitgebreid. De nieuwbouw wordt officieel geopend begin oktober.
Het is een schitterende architecturale realisatie van de architect Stéphane Beel ( ° 1955 ). Het oude oorspronkelijke gebouw is van de architect Léon Stijnen ( 1899-1990 ).
De nieuwe vleugel lijkt van buitenuit zowat een container, een rechttoe rechtaan volume, maar verbergt tal van verrassende plekken die de verschillende functies van de kunstcampus op elkaar afstemt.
Tijdens de rondleiding, zowel door het oude als door het nieuwe gebouw, verschaft de gids u inzicht in het ingenieuze architectuurconcept, komt u op plaatsen waar u doorgaans niet komt en krijgt u ook een introductie in de werking van deSingel, broedplaats van creativiteit.
Afsluiten doen we in stijl, niet in het nieuwe Grand Café, maar achter de schermen in de artiestenfoyer.

Wanneer: vrijdag 7 januari 2011 om 10 u.

Album was created 7 years 5 months ago and modified 7 years ago
  • No comments
  •  Today:  0 views
  • 0 visitors
  • 141 files
powered by Fotki