Home > 2005 > Aken

Aken

Bezoek aan Aken, stad van Karel de Grote en van een van de gezelligste kerstmarkten in Duitsland

Aken, de kerstmarkt
Dec 9, 2005

Natuurlijk in deze tijd van het jaar komen we ook voor de gezellige kerstmarkt en voor de knusse eet- en drinkgelegenheden die de stad te bieden heeft.

Album was created 11 years 11 months ago and modified 5 years 4 months ago

Aken, stadsgezichten
Dec 9, 2005

Aken is de stad van Karel de Grote.
Tijdens de wereldoorlog II als makkelijk doel gebombardeerd door de geallieerden, lag deze stad voor 80 % in puin.
Vele huizen werden dan ook heropgebouwd met de nog bruikbare stukken van oudere gebouwen.
Verder is het een kakafonie van verschillende bouwstijlen die de periferie van het centrum niet echt aangenaam maken.
Gelukkig was er toch nog iets moois van het centrum gespaard gebleven.
In dit album dus stadsgezichten; musea en gebouwen.

Album was created 11 years 11 months ago and modified 5 years 4 months ago

Naar de kerstmarkt in Aken (nog maar enkele plaatsen op 2e bus vrij!)
Dec 9, 2005

Wat denk je van een gezellig dagje in Aken met je collega, je beste vriend(in) of je dierbare?
Dat kan: op vrijdag 9 december 2005 wordt een busreis naar Aken gepland, en daar is iedereen een dagje vrij. Mogelijkheden genoeg: kuieren op de kerstmarkt (alle dagen geopend vanaf 11 tot 20.30 uur). De kraampjes liggen verspreid aan het stadhuis en de markt. Naast de klassiekers vind je hier vele unieke kerstartikelen. De geur van braadworst, de glühweinstandjes, de zachte muziek brengen je zo in kerstsfeer. Is dat hele kerstgedoe niks voor jou, dan er zijn ook elegante winkels en shoppingcentra, gezellige cafeetjes en restaurants.

Maar Aken biedt veel meer.
Het is de stad van Karel de Grote. Hij liet er in 778 zijn 'palts' bouwen, zijn meest geliefde residentie, en verhief Aken in 794 tot hoofdstad van zijn rijk benoorden de Alpen. Hij stierf op 28 januari 814 in Aken. De kathedraal (Dom) werd gebouwd onder Karel de Grote op het einde van de 8ste eeuw, maar werd regelmatig verbouwd. In de Dom staan o.a. de troon en het reliekschrijn van Karel de Grote.
De Domschatzkammer is een van de rijkste van Duitsland en een bezoek meer dan waard. Je kunt er o.a. een Lotharings gouden kruis bewonderen uit de 10de eeuw, een marmeren sarcofaag uit de 2de eeuw, de relikwiebuste van Karel de Grote in goud en zilver, daterend van 1350 en nog veel meer. Let op: de ingang van de schatkamer is niet in de Dom.

Het gotische stadhuis van Aken werd gebouwd in de 14de eeuw, op de plaats waar de 'palts' van Karel de Grote stond. De voorgevel is rijk versierd met beelden van Duitse koningen, reliëfs en wapens. De kroonzaal op de eerste verdieping is door zijn gewelven indrukwekkend. De fresco's stellen de weldaden van Karel de Grote voor.

Aken telt ook twee belangrijke musea.
Het Suermondt-museum bevat een belangrijke collectie beeldhouwwerken van de 13de tot de 18de eeuw. De Duitse en de Vlaamse primitieven, de Vlaamse en de Hollandse school uit de 17de eeuw zijn hier vertegenwoordigd met een aantal schilderijen. Op de tweede verdieping worden 20ste-eeuwse glasramen en een belangrijke collectie religieuze voorwerpen tentoongesteld.
Dan is er nog het Couven-museum. Dit burgerwoonhuis, in Lodewijk XVI-stijl, uit het einde van de 18de eeuw was een apotheek. Je kunt nu nog de apotheek uit die periode bewonderen met het meubilair en de huisraad uit de tijd van 1740 tot 1840.

Genoeg te beleven dus!

Praktische informatie:
Afspraak om 7.30 uur (stipt!) op het parkeerterrein van Campus Groenenborger
Vertrek uit Aken: 18 uur - terug ca. 20 uur.

Prijs: 7 euro voor UA-leden, 10 euro voor niet-UA-leden.

meer info zie http://www.ua.ac.be/intramail
of e-mail naar